Industriarbetarnas tidning

Bonus, javisst – till cheferna

2 september, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Stora Ensos chefer får optionsmiljoner i bonus. Samtidigt snuvas de anställda på sin extra tusenlapp till jul.– Vi är så luttrade att vi nästan har slutat reagera, säger Margareta Jonsson som är ordförande i Pappers avdelning i Norrsundet.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat om bonusavtalet på Storas anläggning i Norrsundet norr om Gävle. Det har för de anställda inneburit drygt en extra tusenlapp till jul. Förra året vägrade företaget betala ut bonusen eftersom budgetresultatet var för dåligt. Tvisten resulterade i en central förhandling mellan Pappers och arbetsgivarna. Frågan har nu blivit ett fall för arbetsdomstolen.

Koncernen har tilldelat 200 nyckelpersoner, det vill säga höga chefer, drygt 300 miljoner kronor som morot för att de ska höja aktievärdet. I det sammanhanget är de runt 350 på Norrsundets julbonus en liten summa, runt 400 000 kronor totalt.

Fabrikschefen på Norrsundet, Carl-Gustav Johansson, tycker inte att man kan dra paralleller mellan de båda avtalen:

– De två avtalen har inget med varandra att göra. I fallet med de anställdas bonusavtal pågår en process och den vill jag inte föra i pressen.

Carl-Gustav Johansson har inte själv fått några bonusoptioner och vill inte kommentera dem. Han hoppas också att tvisten om julbonusen kan lösas lokalt.

– Guldregnet hamnar som vanligt på en liten grupp, det tycker jag avslöjar vilken syn man har på sina medarbetare, säger Margareta Jonsson. Helt klart är att företaget har tappat mycket goodwill hos våra medlemmar efter detta.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen