Industriarbetarnas tidning

Facket kräver besked av P&U

9 september, 1999

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifacket, Sif och CF kräver nu att läkemedelsföretaget Pharmacia & Upjohn lägger korten på bordet vad gäller företagets framtid i Sverige.
I ett gemensamt uttalande som presenterades på torsdagen skriver de tre fackliga organisationerna att Pharmacia & Upjohns fem tusen anställda i Sverige måste få besked och att ”det svenska samhället under en lång följd av år har ställt upp med utbildning, infrastruktur och forskning som bidragit till företagets framtid.”

Flera händelser på senare tid har oroat Industrifacket, tjänstemännens Sif och civilingenjörernas CF.

I somras kom beskedet att det nya forskningscentrumet i Stockholm för 1,1 miljarder kronor stoppas. Nyligen beslutades även att den nya fabriken för nicorette (tuggummi gör rökavvänjning) läggs i Puerto Rico istället för i Helsingborg. Och i våras flyttades försäljningsrätten av en blodproppsmedicin till ett brevlådeföretag i Luxemburg.

Företagsledningen för Pharmacia & Upjohn kommer att bjudas in till ett samtal med de tre facken.