Industriarbetarnas tidning

Fackets riksdagsmän står till svars

17 september, 1999

Skrivet av ELIN BÄCKSTRÖM

Efter att Dagens Arbete i somras beskrev Företagarnas Riksorganisation (FR) och deras lobbyverksamhet i Sveriges Riksdag, har flera klubbar och avdelningar reagerat. Framför allt är det riksdagsledamöter med rötter i metall som fått stå till svars.
Metalldistriktet i Dalarna blev så förbannade på sina gamla förbundskamrater att de bad riksdagsmannen Per Erik Granström (s) komma dit och förklara sig.

– Är du medlem i en organisation så stödjer du den organistationen. Vi ville veta av Per Erik Granström på vems mandat han är med i FR och vem han företräder där, säger Allan Mattson, Metalls avdelning 153.

Han har svårt att se hur Per Erik Granström kan vara metallare, företräda socialdemokraterna i riksdagen och samtidigt vara medlem i FR.

– Det är ju en till Saf närstående organisation och det vore konstigt om jag, som aktiv metallare, skulle ha samma intressen som de har, säger Allan Mattsson.
Per Erik Granström träffade distriktet i Dalarna och förklarade att han inte är med i FR men i FR:s riksdagsgrupp, som kallas Företagarnas grupp i riksdagen, och att han inte tycker att det är samma sak.

– Jag delar inte FR:s åsikter i exempelvis skattefrågan och arbetsrätten. Jag är med i gruppen för att informera mig om vad företagarna tycker är bra. Och det ingår i mitt riksdagsuppdrag att försöka skapa jobb och trygga jobb i Dalarna. Det är därför jag gör det här.

Granström sitter i skatteutskottet och säger själv att han vet hur företagare resonerar i många frågor, att han dessutom ofta pratar med företagare i Dalarna för att få veta mer, men att det inte räcker.

– Jag vill få en nationell bild, och det är väl ingen nackdel att informera sig från flera håll.

Han förtydligar flera gånger att han inte låter sig styras av FR:s åsikter, men inser samtidigt risken att han indoktrineras.

– Det finns uppenbara risker om man inte får information från olika parter. Men jag träffar oftare metallarbetare än företagare och jag är väl medveten om att jag har fått mitt politiska uppdrag av socialdemokrater i Dalarna. Hittills har FR inte lyckats presentera något bra och trovärdigt program som stämmer överens med min politik.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.