Industriarbetarnas tidning

Facklig gränstvist i Jönköping avgjord

15 september, 1999

Skrivet av

Pappers vann och Handels förlorade. Den tvist mellan förbunden om var tre returpapperssorterare på Munksjö Hygien i Jönköping hör hemma fackligt har avgjorts i LO:s styrelse.
– Det var ett bra beslut, säger Pappers sektionsordförande Jan-Olof Bäckström. Vi har slagits för principen en arbetsplats, ett fack och dagens beslut gör det lättare för oss och andra att slippa verksamheter i annan facklig regi på våra arbetsplaster.

Den årslånga tvisten mellan Pappers och Handels har sin upprinnelse i att återvinningsföretaget Gotthard Nilsson AB i fjol beslöt att sköta sorteringen av returpapper till Munksjö Hygien inne på företagets område.

Gotthard Nilsson AB, med cirka 2 000 anställda, har i många år sorterat och levererat återvinningspapper till Munksjö i en egen anläggning inte långt från Munksjö Hygien. Och historiskt har alla anställda varit organiserade i Handels.

Men när nu företaget klev innanför Munksjös grindar, menade Pappers att i och med sorteringen sköts inne på Munksjö, så har förbundet enligt LO:s organisationsplan och dess industriförbundsprincip avtalsrätten för denna verksamhet.

Pappers menar också att verksamheten är jämförbar med vad som sker på de anläggningar som har vedrenserier, där sortering och träråvaror tillhör Pappers avtalsområde. Handels å sin sida menar att det inte skett några andra förändringar än att Gotthard Nilsson AB hyrt en lokal inne på Munksjö, men att verksamheten är densamma som tidigare. Jobbet sker med egen utrustning, egen personal och med gemensam arbetsledning för den gamla arbetsplatsen och den nya inhyrda.

LO:s styrelse konstaterar att man i sådana här tvister måste ta reda på om pappersåtervinning är en del av brukets egentliga produktion och om entreprenaden är långvarig.

I det här aktuella fallet menar LO att ” det inte råder något tvivel att arbetet måste betraktas som en del av företagets egentliga produktion. Om så inte vore fallet skulle arbetet ses som ett understöd till produktionen och jämställas med t ex städning, vakteri och underhåll av byggnader och utrustning.”

Och då Gotthard Nilsson installerat ett sorteringsband inne på brukets område görs bedömningen att den även blir långvarig.

Mot den bakgrunden finner LO:s styrelse att avtalsrätten ska övergå till Pappers. Handels har reserverat sig mot beslutet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?