Industriarbetarnas tidning

Fotografer belönade

22 september, 1999

Skrivet av

Fotografen Kent Klich, mångårig medarbetare i Dagens Arbete, har fått utmärkelsen Bästa fotobok 1999. Priset på 20 000 kronor delades ut av Svenska Fotografers Förbund på Bokmässan i Göteborg nyligen. Kent Klich fick priset för sitt tioåriga arbete med boken El Nino – en berättelse om gatubarn i Mexiko (Journal).
Juryn motiverade sitt val med orden: ”För ett arbete som utmärks med precision, energi och stilla ursinne och som imponerar genom sin uthållighet och konsekvens.” Boken har formgetts av Tina Enghoff.

Kent Klich medverkade senast i Dagens Arbete med ett jobb från Kosovo (nr 6-7/99), ett bildreportage om den danska narkomanen Beth (nr 11/98) och ett harjaktsreportage i Piteå (nr 12/98) Gatubarnsbilderna är tidigare publicerade i gamla Metallarbetaren.

Vid den stora bilddokumentärfestivalen Visa Pour L’ Image i Perpignan i september belönades en annan av Dagens Arbetes medarbetare. Då fick den unge danske fotografen Nicolai Fuglsig Kodaks pris för Bästa unga fotograf för sitt arbete om den radioaktivt nersmutsade ryska byn Muslomovo (nr 12/98). Prissumman var på 50 000 franc.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.