Industriarbetarnas tidning

Individuell lön förblir hemlig

16 september, 1999

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Arbetsgivaren ska även i framtiden slippa redovisa lönen för enskilda individer, exempelvis medarbetare som inte är med i facket. Det är innebörden i ett förslag från en statlig utredning.- Så länge arbetsgivaren tiger om vissa medarbetares löner går det inte att komma åt lönediskriminering på grund av kön. Det säger Lars-Åke Sjögren, ombudsman vid Grafiska fackförbundet.

Sjögren förbereder en stämning mot ett litet företag där fyra grafiker – enligt facket – har identiska arbetsuppgifter. Två är män, två är kvinnor. Två är med i facket, två står utanför.

Sjögren misstänker att kvinnorna har lägre lön än männen.

– Men det kan vi inte veta så länge vi inte känner till de individuella lönerna. Vi kan inte ens fastställa den lokala potten, säger Sjögren.

En särskild utredare, Hans Stark, har nyligen föreslagit förändringar i jämställdhetslagen. Stark vill inte att arbetsgivarna ska tvingas berätta om de oorganiserades löner. Enligt Stark skulle en granskning av individuella löner betyda att jämställdhetsarbetet skulle glida in på rena löneförhandlingar.

– Det räcker med gruppvisa jämförelser för att upptäcka löneskillnader som kan bero på kön, säger Stark.

Stark hoppas att själva debatten ska stimulera arbetsgivarna att erbjuda samma lön till män och kvinnor.

– Den lagliga skyldigheten att kartlägga löner ska inte blandas samman med kampen mot lönediskriminering.. Arbetsgivaren ska inte tvingas att lägga snaran kring sin egen hals.

Lars-Åke Sjögren underkänner resonemanget.

– Vi måste kunna jämföra individer, även om de inte är med i facket. Därför förbereder vi en stämning.

Inför domstolen hörs parter och vittnen under ed. Där går det inte att hålla enskilda löner hemliga.

Även JämO och de tre tjänstemannafacken HTF, Statstjänstemännen och Kommunaltjänstemännen är kritiska mot Starks passivitet i lönefrågan.

Jämställdhetsminister Margareta Winberg säger att ett syfte med översynen av lagen är att komma till rätta med osakliga löneskillnader. Hon hoppas att remissvaren ska leda frågan framåt.

– Regeringen accepterar inte osakliga löneskillnader. Detta kommer att framgå i vår när vi presenterar vårt förslag till nya lagregler, säger Winberg.

Inte heller Stark accepterar osakliga löneskillnader.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen