Industriarbetarnas tidning

Kollektivavtal klarade EG-prövning

21 september, 1999

Kollektivavtal som syftar till att förbättra anställnings- och arbetsförhållandena omfattas inte av EUs konkurrenslagstiftning. Det är slutsatsen av en dom i EG-domstolen i dag, den första där EG-domstolen prövade kollektivavtalens ställning i förhållande till konkurrensreglerna.

Saken som prövades i EG-domstolen gällde huruvida avtalsreglerade pensionsfonder i Holland stred mot konkurrensreglerna. I ett av målen motsatte sig en holländsk textilindustri att de tvingats betala in premier till en avtalsreglerad pensionsfond, trots att de hade ordnat samma pensionsvillkor för sina anställda i ett privat försäkringsbolag.

Målet prövades först i holländsk domstol som skickade vidare målet till EG-domstolen. I vintras kom EG-domstolens generaladvokat med sitt yttrande. Han, eller hon, lägger fram förslag till hur domstolen ska yttra sig. Förslaget väckte stor oro inom facket i Sverige och i andra länder.

I sitt förslag diskuterade generaladvokaten Jacobs huruvida kollektivavtal ska fredas från konkurrensrätten. Han kom fram till att vissa förutsättningar måste gälla för att kollektivavtalen ska gå fria. Han menade bland annat att avtalen måste vara slutna i gott syfte, att de inte får påverka andra marknader och att de måste beröra arbetsmarknadsparternas kärnfrågor.

Kurt Junesjö, arbetsrättsjurist på LO/TCO Rättsskydd och Niklas Bruun, professor i arbetsrätt, var bland dem som kritiserade generaladvokatens förslag. De menade att förslaget öppnade för godtycklig prövning av en mängd kollektivavtal.

– Om domstolen går på Jacobs linje blir det förödande för svensk strejkrätt och svensk arbetsrätt över huvud taget. Parternas frihet att skriva avtal krymper väsentligt, sade Kurt Junesjö till Dagens Arbete.

Domen som kom i dag besannade inte farhågorna. Domstolen godkänner de holländska pensionsfonderna. De strider inte mot konkurrensreglerna.

Generaladvokatens resonemang runt förutsättningar för kollektivavtalens immunitet tas över huvud taget inte upp. Domstolen pekar på EG-fördragets andra artiklar rörande EUs uppgift att utveckla den sociala dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare och att främja den anställdas sociala skydd. I det sammanhanget bör kollektivavtal som förbättrar anställnings- och arbetsförhållandena inte beröras av EUs konkurrensrätt, skriver domstolen.

Men Kurt Junesjö ser inte utslaget i domstolen som en seger för facket utan som ”en begränsad framgång”.

– Betoningen på kollektivavtalens syfte öppnar för en konkurrensrättslig prövning. Det är till exempel inte självklart för alla att alla kollektivavtal ”förbättrar anställnings- och arbetsförhållandena”.

Junesjö anser att det även framgent krävs mycken facklig och politisk verksamhet för att freda kollektivavtalen från konkurrenslagstiftningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.