Industriarbetarnas tidning

Kritik mot Stora Ensos optionsmiljoner

15 september, 1999

Skrivet av

Nu tilltar kritiken mot Stora Ensos optionsprogram för sina högsta 200 chefer. Finska och svenska Pappers menar i ett gemensamt uttalande att ”det är oacceptabelt för en koncernledning att gynna chefer om de inte samtidigt har ett program för hur alla anställda ska få del av en positiv resultatutveckling”.
– Jag har inget principiellt mot optioner, säger Pappers ekonom Christer Larsson. Men en gynnsam resultatutveckling måste komma alla till del.

– I det här fallet får cheferna dessutom ett garanterat utfall på sina optioner om värdet på aktierna vuxit med tio procent på sju år. Det är väldigt lågt. I normalfallet brukar det handla om 30 procent på 3-4 år.

De båda pappersförbunden anser att det nuvarande optionsprogrammet snarare är att betrakta som en förtäckt lön.

Stora Ensos personaldirektör i Sverige, Christer Ågren, menar att de tio procenten utgår från ett ”all time high” för de båda bolagen.

– Under hela 90-talet har skogsindustrin gett en dålig avkastning, så vi har inte valt en tidpunkt då kursen legat lågt.

Han säger också att optionerna är en faktor som påverkar baslönen för cheferna. Sen hopslagningen av Stora och Enso har de som fått nya chefsjobb fått en mer återhållsam lön med tanke på optionsprogrammet.

– Och för de andra kommer det att ske en successiv övergång till det nya systemet, säger Christer Ågren.

Det som irriterar Pappers på båda sidor Bottenviken är också att samtidigt som man inte lyckas komma fram till hur vinstdelningen för de anställda ska se ut, så kommer optionerna på högre chefsnivå. Facken tycker att optionsprogrammet stämmer dåligt med de signaler om återhållsamhet i löneförhandlingarna som näringslivet annars sänder ut.

Speciellt i Finland är den här frågan aktuell. Där startar under hösten diskussioner om en ny inkomstpolitisk uppgörelse och inför den är optionerna sämsta tänkbara bränsle, sett ur arbetsgivarperspektiv.

På den finska sidan höjs rösterna för att Stora Ensos Vd och koncernchef, Jukka Härmälä, ska avgå. Härmälä är också ordförande i finska motsvarigheten till Saf.

Så långt vill inte Pappers i Sverige gå.

– Optionsprogrammet är ett stort misslyckande, men det hindrar inte att han har goda kvaliteter att leda företaget i övrigt, säger Christer Larsson.

Personaldirektör Christer Ågren vill inte kommentera vad som sägs eller inte på den finska sidan. Däremot påpekar han att det inom Stora finns både ett löpande optionsprogram för cheferna och ett vinstdelningsprogram för övriga anställda.

– Men på ingen av nivåerna gav det någon ekonomisk utdelning i fjol. Det vinstdelningssystem vi har för de anställda i Sverige rullar på tills vi kan förhandla fram ett nytt.

Men det är inte bara från facklig sida som kritiken kommer mot optionsprogrammet. Finska staten, som är största aktieägare i Stora Enso, har reagerat negativt, liksom aktiespararnas föreningar. Dagens Industri publicerade nyligen också en undersökning gjord av Svensk Image där majoriteten av 905 tillfrågade personer ansåg att en företagsledning över huvud taget inte ska ersättas när aktiekursen stiger.

Kanske hade Stora Enso sluppit dra på sig kritik i den här frågan om det funnits styrelserepresentation för de anställda, tror finska och svenska Pappers i sitt uttalande.

”Kompetensen hade då breddats och synpunkter på hur de anställda skulle kunna uppfatta ett optionsprogram som endast riktade sig till de högsta cheferna hade kunnat föras fram.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.