Industriarbetarnas tidning

’Kvinnoarbeten är skadligast’

29 september, 1999

– Belastningsskadade kvinnor får ofta höra att smärtorna har psykologiska orsaker som ligger utanför arbetet. Det är inte så konstigt, tidigare ansåg man att kvinnor var hysteriska med känsliga nerver.
Det sa Håkan Johansson, professor i arbetsfysiologi, vid en jämställdhetskonferens i Umeå i går (990928), som arrangerats av Metalls Umeåavdelning. Johansson är chef för Belastningskadecentret i Umeå och vänder sig mot psykologiseringen av arbetsskador:

– Det finns tillräcklig forskning i dag som visar att enformiga arbetsmoment som upprepas ofta är skadliga.

– Att kvinnor ofta råkar ut för psykologiserande är motsägelsefullt, eftersom man samtidigt brukar beskriva kvinnor som emotionellt begåvade. De psykologiska förklaringarna går ju ut på att personen i fråga blivit sjuk för att hon undertryckt sina känslor.

Håkan Johansson pekade på att skador och sjukdomar i muskler och leder kostar Sverige 5 procent av BNP. De är dyrare än hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de ofta sträcker sig under lång tid.

Belastningsskadorna drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män. Det beror på att det är kvinnorna som har jobb med lätta, långvariga och upprepade rörelser. De jobben är farligast, inte jobben med tunga lyft.

Margareta Petterson, jämställdhetsansvarig från Metalls förbundskontor i Stockholm, frågade Johansson om hans syn på återinförandet av löpande bandet inom bilindustrin.

– Det är enkelt att hitta motargument, sa Johansson. Att arbeta vid löpande bandet innebär enformiga upprepade rörelser. Alltså är det skadligt.

På frågan om styrketräning kan motverka skador svarade Johansson tvekande:

– Det handlar inte om styrka, eller kondition. Vi gjorde en gång en test på en grupp belastningsskadade kvinnor. Det visade sig att de var starkare än kontrollgruppen som bestod av sjukgymnaster.

Belastningsskadecentret håller på att granska ett stort antal utlåtanden från försäkringskassans läkare. Johansson vill ännu inte avslöja något om resultatet, man han säger att han känner till många fall av oetisk hantering och ”medicinsk gallimatias”.

Centret drivs av Arbetslivsinstitutet och Umeå universitet. Ett 100-tal forskare är knutna till centret som också har ett internationellt nätverk inom forskningsvärlden.

På Metalls konferens deltog även Jämos handläggare Eberhard Stuber som leder ett projekt runt jämställdhetsplaner i ett antal metallavdelningar.

Konferensen tog även upp problemen med att göra löneanalyser ute på företagen. Metalls Margareta Pettersson redogjorde för ett nytt sätt att göra lönekartläggningar ute på företagen. Det handlar om en programvara som Metall tagit fram. Programmet kallas Befattningsvärdering 99 och innehåller ett system med tabeller och rutor som förtroendemännen kan fylla i. Sedan gör programmet uppställningar och uträkningar, allt efter användarens önskemål.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.