Industriarbetarnas tidning

Lag om kvotering inget för facket

3 september, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Kvotering är inte rätt väg att gå, varken för börsbolag eller facket.
– Kvinnor som visar framfötterna kommer fram, i alla fall inom vårt mansdominerade förbund, hävdar Pappers ordförande Sune Ekbåge.

I Norge rasar debatten om kvotering eller inte. En lagändring föreslås för att få in fler kvinnor i aktiebolagens styrelser. Arbeiderpartiet stöder lagen, som nu ser ut att antas av stortinget.

Frågan om kvotering eller inte har debatterats i decennier. ”Det är svårt att finna kvinnor med rätt kompetens” är vd:n för Norsk Hydro varken först eller ensam om att utrycka. Enbart fyra procent av cheferna i Sveriges 500 största företag är kvinnor och bara tre procent av styrelseledamöterna i börsbolagen är kvinnor.

Sune Ekbåge håller med om att det går trögt. Ändå är han emot kvotering.

– Risken är att kvinnorna ses som ett B-lag om de kvoteras in, befarar han.

Inte heller Leif Ohlsson, förbundsordförande i Industrifacket, gillar kvotering.

– I princip borde vi besitta så mycket klokhet att det inte behövs. Men så är det ju inte riktigt i verkligheten, konstaterar han.

Leif Ohlsson menar att det handlar om att bestämma sig att uppnå en viss kvinnorepresentation, och sedan följa beslutet.

Malte Eriksson, Grafikernas förbundsordförande, kan tänka sig kvotering som en allra sista utväg.

– Om absolut inget annat hjälper, som en sista utväg. Men i princip är kvotering fel, anser han.

Förbundssekreterare Ulla Lindqvist på Metall anser att en orsak till att kvinnor är dåligt representerade i näringslivet är att det saknas ett rejält tryck i frågan.

– Vi i facket måste dessutom driva på utvecklingen, tycker hon.

Personligen tycker hon också att det gått troll i frågan. När olika yrkesgrupper eller olika geografiska områden valts in i en styrelse handlar det också om kvotering. I sådana lägen diskuteras aldrig kompetens.

– Men så fort det är tal om kvotering av kvinnor blir det något annat, menar hon.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.