Industriarbetarnas tidning

LO-folk läser allt mindre

17 september, 1999

Skrivet av ELIN BÄCKSTRÖM

LO-rapporten ”Kulturen och din stund på jorden” visar att allt fler LO-anslutna skriver på sin fritid.Men den visar också att LO-medlemmar läser mindre än akademiker, att skillnaden är stor mellan kvinnor och män och att läsandet minskar kraftigt.

Mer än var tredje LO-man läste inte en enda bok under 1998. (1982 var siffran en av fyra.) Tv:n, som kanske många tittar på i stället, nämns inte alls i undersökningen.
– Det är ingenting negativt med tv, men det finns så många kulturella inslag på tv att det hade krävt en hel egen undersökning reda ut den biten. Böcker är bättre på att stimulera fantasin och ställer andra krav på människan. Du kan läsa när du vill och fundera hur mycket du vill på innehållet, säger LO:s utredare Sven Nelander.

Varför är det viktigt att läsa?

— Det utvecklar ordet, ens språk, tankar och hur man förhåller sig till saker och ting. Du får bättre fantasi och lättare för att förstå andra människor. Och läser du mycket får du också ett bättre talat språk.

— Skillnaden mellan hur mycket män och kvinnor läser är inte bra. Det leder på sikt till att män och kvinnor talar helt olika språk och får svårare att förstå varandra.

Varför läser män mer sällan än kvinnor?

— Delvis kan man skylla på två onda cirklar. Dels vet marknadsförarna på bokförlagen att kvinnor läser mer än män, därför riktar de sin reklam och kampanjer mot kvinnor, som börjar läsa ännu mer och män ännu mindre. Dels gör söner som sina fäder, och ointresset för att läsa lever på det sättet vidare.

Fem positiva fakta ur undersökningen:
Det egna skrivandet ökar kraftigt. I dag skriver 800 000 kvinnor och 350 000 män på sin fritid.Allt fler går till biblioteket: 45 procent av männen (40% 1982). 60 procent av kvinnorna (50 procent 1982). Var fjärde person går dit minst en gång i månaden.Var tredje person gick på minst en konsert 1998 (1982 gick en av fyra.Sex av tio LO-medlemmarna går på bio varje år (5 av 10 1982). Var tionde går så ofta som varje månad.Nästan två av tre medlemmar har sysslat med trädgårdarbete under 1998.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.