Industriarbetarnas tidning

Oenighet i facklig bolagsstyrelse

7 september, 1999

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Det fackligt ägda fastighetsbolaget Bergaliden har inte lämnat in förra årets räkenskaper till Patent- och Registreringsverket (PRV) i tid. Styrelsen är dessutom oenig i frågan om ansvarsfrihet för den tidigare styrelseordföranden Tommy Qvarfort.Handlingarna skulle enligt lag varit inskickade senast 1 juli, men har fortfarande inte godkänts av bolagsstämman. Tidpunkt för den försenade bolagsstämman bestäms på ett styrelsemöte 16 september.

Bergaliden ägs av ett 60-tal fackliga organisationer. Praktiskt taget alla LO-förbund är med på ett hörn, även om bara de största ägarna har representation i styrelsen. Allra störst är Byggnads, som tillsammans med Kommunal och Metall äger omkring 60 procent av företaget.

Tillgångarna uppgår enligt senaste uppgift till omkring 800 miljoner kronor, främst aktier i fastighetsbolagen Wihlborgs och Platzer. Tidigare ägde Bergaliden fastigheter, men under senare år har dessa sålts ut.

Oenigheten i styrelsen kom till ytan i våras, då styrelsens ordförande Tommy Qvarfort avgick. Qvarfort lämnade i samma veva sin befattning som ekonomichef i Byggnads.

Det är revisorerna som föreslår att styrelsen och verkställande direktören antingen beviljas eller nekas ansvarsfrihet. Styrelsen tillstyrker eller avstyrker revisorernas förslag, och aktieägarna fattar beslut på bolagsstämman.

Denna gång ville Bergalidens revisorer inte föreslå ansvarsfrihet för Qvarfort. Fem av sju styrelseledamöter gick på samma linje som revisorerna.

Metalls ekonomichef Hans Olsson och Kommunals Karl-Evert Oskarssson har en annan uppfattning. De vill ha andra formuleringar än majoriteten i bolagets verksamhetsberättelse, och de vill att Quarfort ska beviljas ansvarsfrihet.

Hans Olsson vill inte uttala sig, utan hänvisar till Mats Israelsson eller Christer Jönsson som är VD respektive styrelseordförande. Jönsson är till vardags förbundssekreterare på Byggnads.

– Jag vill understryka att det inte finns några misstankar om olagligheter, säger Jönsson.

– Däremot har vi skilda meningar om de långsiktiga följderna av Qvarforts självsvåldiga handlande. Han har på egen hand träffat avtal vars konsekvenser kan bli tydliga först efter lång tid.

Vad gällde affären?

– Det vill jag inte gå in på. Bergaliden är inte ett ”publikt” företag, vi har inte samma skyldigheter att lämna information som börsbolagen. Det omtvistade avtalet finns redan, och är bindande.

Varför har Olsson och Oskarsson en annan uppfattning än styrelsens majoritet?

– Det kan jag inte svara på. De har kommit till en annan slutsats beträffande de långsiktiga följderna för bolaget.

Kände Olsson och Oskarsson till de omdiskuterade affärerna när de gjordes?

– Nej, Qvarfort har handlat på egen hand. Det är sättet, bristerna i den demokratiska processen, som styrelsens majoritet reagerar mot.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.