Industriarbetarnas tidning

Omorganisationer ineffektiva

9 september, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Anställda inom den offentliga sektorn och inom okvalificerade serviceyrken mår sämst. Dåliga arbeten skapar ohälsa, vare sig det gäller tunga lyft, enformiga arbetsuppgifter eller oro över nedskärningar.
Det framgår av en forskarrapport från yrkesmedicinska enheten på Karolinska sjukhuset. De som har inflytande över sitt arbete, kan planera sin egen tid och är trygga i sin anställning mår bäst. De som mår sämst har jobb med dålig arbetsmiljö, svårt att komma ifrån för raster eller saknar en fast anställning.

Nedskärningar och nya villkor inom framförallt den offentliga sektorn har i många fall inneburit stora försämringar för de anställda.

– Effektiviteten har minskat kraftigt inom den offentliga sektorn på grund av ständiga omorganisationer, säger projektledaren Annika Härenstam. Drivkraften att göra ett bra jobb har dränerats bort hos personalen.

Enligt rapporten finns ett tydligt samband mellan hälsa och arbetssituation. De omstruktureringar som under senaste decenniet gjorts inom vård och skola har drabbat de anställda hårt.

Annika Härenstam är kritisk till hur den offentliga sektorn förändrats:

– Ofta har sparbehoven lett till att de driftsansvariga har talat med en konsult inspirerad av industrin. Då ser man hur mycket man kan spara och så omorganiserar man. Sedan blir alla förvirrade över allt nytt, sparresultaten uteblir och så omorganiserar man igen.

Enligt rapporten gynnar omorganisationer de som redan har det bra medan de som har det dåligt får det ännu sämre. På arbetsplatser med dålig miljö har kvinnor det i allmänhet sämre än män. Fortfarande tar kvinnor i allmänhet merparten av ansvaret för hemmet. Detta gör att de också får svårare att handskas med en tuffare situation på jobbet.

En trygg anställning är en bra grund för tillvaron. Rapporten motsäger helt en populär uppfattning om att unga människor inte skulle vara intresserade av fasta jobb, och att de hellre arbetar med projekt. Sådana arbeten skapar otrygghet och gör det svårt att planera, säger Annika Härenstam.

Rapporten bygger på studier under fyra år på 200 personer, fördelade på 80 arbetsplatser i fem län.

– Vi skulle vilja samarbeta med en ekonom i framtiden, för att få siffror på hur mycket ohälsa på jobbet kostar, säger Annika Härenstam. Fortfarande sysslar vi med ”mjuka” fakta, som väger lätt mot besparingar och delårsbokslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.