Industriarbetarnas tidning

Pappers: Bojkotta taxi

29 september, 1999

Skrivet av

Bojkotta Taxi Stockholm! Det kräver Pappers sedan Taxi Stockholm i den pågående konflikten med Transport uppmanat växelpersonalen att byta facklig tillhörighet från Transport till Handelstjänstemannaförbundet, HTF, inom TCO.
– Att Taxi Stockholm gör en sån sak under pågående konflikt är upprörande och unikt för svensk arbetsmarknad och vi fördömer både HTF:s och Taxi Stockholms agerande, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Bakgrunden är de segslitna förhandlingarna mellan Transport och Taxi Stockholm. De handlar om vilken garantilön förarna ska ha. Transport vill förhandla upp garantilönen och det medlingsbud som ligger innebär en höjning från 9 000 till 12 500 kronor i månaden.

När konflikten bröt ut skrev Taxi Stockholm ett brev till LO och sade upp det affärsavtal man redan tecknat med LO. Motivet var att man ”inte ville ha avtal med någon som motarbetar taxinäringen”.

Pappers ordförande Sune Ekbåge tyckte redan då att deras agerande var ”löjligt”. Och i stöduttalandet för Transport skriver Pappers att Taxi Stockholm inte kan skilja på intressekonflikter och affärsrelationer. Men det som verkligen fått förbundet att reagera är alltså Taxi Stockholms uppmaning till växeloperatörerna att gå över till HTF i stället.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.