Industriarbetarnas tidning

’Satsa på skolan, sänk skatten’

1 september, 1999

Skrivet av

Skattesänkningar för låg- och mellaninkomsttagare. Satsningar på offentliga sektorn, i första hand skolan. Det är vad Metalls förbundsordförande Göran Johnsson nu vill se när statens inkomster ökar snabbare än beräknat.

– Utan att precisera i kronor och ören har vi fått ökade resurser så att det räcker till både att förbättra den offentliga verksamheten och att sänka skatten för vanligt folk

Vad är vanligt folk?

– Effekten av egenavgifterna måste tas bort så att bara 15 procent av löntagarna betalar statlig skatt. Nu är det betydligt fler, uppåt 20 procent, som betalar den statlig skatt. Och där finns många av Metalls medlemmar som i dag arbetar skift och övertid.

– Egenavgifterna infördes ju som en följd av den statsfinansiella kollapsen. Då är det inte mer än logiskt att man återför egenavgifterna till dem som har betalat.

Är du inte rädd för att skattesänkningar spär på konsumtionen och på sikt bäddar för en ny kris?

– Nej, jag tror inte det kan bli så. De gamla tingen gäller inte längre. Det finns exempelvis inte längre samma utrymme för prisökningar. Priskonkurrensen är internationell och det dämpar priserna. Vi är därmed i ett läge där vi kan höja människors disponibla inkomster utan att inflationen stiger.

– Och skulle inflationen stiga så finns riksbanken där beredd att slå till med sin ränteklubba. Idag finns inga tecken på ökad inflation.

Du tycker att vi står bättre rustade mot inflation och överhettning idag än för tio år sedan?

– Absolut. Och det mycket tack vare att regeringen tog tag saneringen av statsfinanserna. Regeringen tvingades till tuffa och svåra beslut och vi kritiserade dem ibland. Men regeringen ska i ärlighetens namn ha en eloge för vad den uträttat. I dag har vi en tillväxt som ökar snabbare än väntat och som ger större inkomster till staten än vad regeringen själv räknat med.

– Men jag är glad att vi i dag inte har en borgerlig fyrpartiregering, med skattesänkningar som främsta ideologisk ledstjärna. Då hade vi inte haft det ljusa framtidsscenario som vi har i dag.

Vad tycker du ska prioriteras inom den offentliga sektorn?

– Skolan och utbildningen. Där är det bekymmersamt. Det fattas lärare, det fattas framför allt behöriga lärare.

Vill du därför höja lärarnas löner?

– Nej, det är en mängd åtgärder som behövs för att göra skolan bättre. Man får gå igenom verksamheten och kvalitetssäkra den. Se till att skolan är uppdaterad pedagogiskt. Det här är en stor rättvisefråga som är viktig för landets framtid. De välsituerade barnen har alltid möjlighet att skaffa sig bra utbildning, de har föräldrar som har möjlighet att hjälpa till och i deras hem finns oftast modern datorutrustning.

– Sedan 1995 har kommunerna fått 25 miljarder extra om året. Och nu när tillväxten leder till att folk får jobb ökar kommunernas skatteinkomster med ytterligare 25 miljarder. Då är inte kostnadsökningarna medräknade. Men kommunerna får ändå ett viktigt ekonomiskt tillskott. Problemet är bara att pengarna kommer att fördelas ojämnt mellan utflyttningskommuner och inflyttningskommuner.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.