Industriarbetarnas tidning

SCA på shoppingrunda

2 september, 1999

Skrivet av

– SCA som ny ägare? Jag kan inte se några nackdelar i ett ägarbyte, men jag tror knappast att den aktiemajoritetspost som Metsä-Serla sitter på är till salu, säger Björn Nilsson, Pappers ordförande på Metsä-Tissue Katrinefors i Mariestad.
SCA har öppnat börsen och gjort en riktig köprush i augusti. I början av augusti köpte man drygt elva procent av aktierna i finska Metsä-Tissue. Den första september lika mycket till. Däremellan köpte man brittiska AM Paper för 2,6 miljarder kronor.

AM Paper är näst största brittiska företag på tissue, som är det mjukpapper som utgör grunden i hygienprodukter som till exempel hushålls-och toapapper samt servetter. AM Paper har en maskinkapacitet på 60 000 ton per år och en konverteringskapacitet på 100 000 ton.

SCA:s ambition att växa på hygien/tissue-området, vilket också företagets vd Sverker Martin-Löf gav uttryck för på en presskonferens nyligen, då han noterade att det ”fanns många tissue- och förpackningsföretag till salu i Europa”. Tissue och förpackningar, det är där SCA koncentrerar sig i dag.

Den strategin bekräftas av Lars-Erik Westlundh, Pappers ordförande på Nättraby utanför Karlskrona.

– Skillnaden mellan Metsä-Serla och SCA är att i finnarnas strategi ingår ett antal små bruk, medan SCA satsar på att de antingen kan växa eller redan i utgångsskedet har en kapacitet på minst 100 000 årston.

Nättraby med sina 30 000 årston fick bittert erfara detta för något år sedan när bruket förlorade dragkampen med Lilla Edet, som är SCA:s flaggskepp på tissue-sidan, och nu lever på lånad tid och i princip så länge man visar vinst.

– Därför finns det all anledning att ta sig en funderare kring framtiden på de mindre bruk i Sverige som ingår i Metsä-Tissue, Nyboholm och Pauliström, den dag SCA eventuellt står som ägare, säger Lars-Erik Westlundh.

De båda bruken har i dag en gemensam kapacitet på 45 000 ton, jämförbart med Nättrabys 30 000 årston. Läget för Katrinefors bruk i Mariestad är lite annorlunda där årsproduktionen ligger på uppemot 80 000 ton, enligt Björn Nilsson.

– SCA:s behov av Nättraby för den svenska marknaden behövdes inte och därför är det rimligt och anta att man får analysera Metsä-Tissues andel av marknaden för att bakvägen lista ut hur många bruk och vilken kapacitet som behövs framöver.

En eventuell affär mellan SCA och Metsä-Serla om ett utköp av tissue-verksamheten kan också drabba Nättraby.

– Ett köp kan i högsta grad påverka oss. Den lilla verksamhet vi har kan reduceras ytterligare, medger Lars-Erik Westlundh.

– Vi producerar i dag cirka 15-20 000 årston råvara på moderrullar. Skulle SCA köpa på sig fler anläggningar, så är det stor risk att vi påverkas.

Tor-Olof Blomqvist, Pappers ordförande på Metsä-Tissue i Pauliström verkar dock inte alltför bekymrad.

– Jag tror inte att SCA får köpa verksamheten. Jag tror inte att ägargruppen Metsä-Litto (en finsk motsvarighet till Södra Skogsägarna) släpper ifrån sig Metsä-Tissue. Men det klart, så länge det finns aktier att köpa kan allt hända.

– Jag ser ingen risk för ägarbyte i dag. Vi har en vit-blå framtid som jag ser det.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.