Industriarbetarnas tidning

Segerström & Svensson läggs ner

7 september, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Verkstadsföretaget Segerström & Svensson i Stockholm läggs ner. 292 personer blir utan arbete bara drygt ett år efter fagra löften om produktutveckling och framtidsplaner.
I ett öppet brev på Dagens Arbetes debattsida på nätet riktar nu metallklubben skarp kritik mot det egna företaget liksom dess största kund Ericsson. Metallarna känner sig svikna och lurade. I stället för en ljus framtid blev det total nedläggning av verksamheten i Stockholm.

– Det ska vara tomt i lokalerna om fyra till sex veckor, säger klubbordföranden Stefan Lundqvist.

Segerström & Svensson har samarbetat med Ericsson under lång tid. 1996 köpte företaget Ericssons tillverkning av plåtskåp till AXE-växlar under löfte om fortsatta order, så kallad outsourcing.

Ericsson lovordade det nya företaget och erbjöd ett långtgående samarbete som skulle trygga arbetstillfällena.

Men det blev inget. Segerström & Svensson tappade order och snart kom det första varslet om uppsägningar. I början av augusti i år var samtliga 292 anställda vid Stockholmsfabriken uppsagda.

De anställda har fått besked om att det finns jobb att få på ett dotterbolag i Jönköping. Enligt Stefan Lundqvist är det mest tomma ord:

– Det känns inte seriöst. Företaget sade att vi skulle få resa ner och titta och så vidare. Men det känns inte som om vi är välkomna där nere. Det finns inget förtroende för varken Segerström & Svensson eller Ericsson längre.

Personalchefen Berndt Holmberg känner inte till brevet och vill inte kommentera nedläggningen i övrigt. Han hänvisar till koncernchefen Kurt Jofs som i sin tur är på tjänsteresa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.