Industriarbetarnas tidning

20 miljoner till unik rehabilitering

25 oktober, 1999

Rehabilitering lönar sig. Det tänker Karolinska Institutet visa genom att satsa 20 miljoner på ett unikt rehabiliteringsprojekt. 3 000 anställda på Värö Bruk, Stora Enso Skutskär, Sandvik och Volvo Lastvagnar i Göteborg ska under två år få hälsan kartlagd och den bästa rehabilitering som finns.

Det är AMF-Försäkring som har givit Karolinska Institutet i Stockholm pengar för att under två år genomföra ett så kallat fullskaleprojekt, som kallas AHA-projektet – Arbete och hälsa i process- och verkstadsindustri inför 2 000-talet.

Vad innebär fullskaleprojekt?

– Vi går ut och tittar på fyra hela företag och kartlägger inte bara hur det ser ut. Vi gör också någonting åt det, säger Irene Jensen, docent på Karolinska Institutet.

Projektet är en fortsättning på tidigare studier av rehabilitering. Grunden läggs genom att kartlägga tidigare rehabiliteringsbehov av smärta i rörelseorganen, hjärt- och kärlsjukdomar, astma- och lungsjukdomar samt psykosomatiska besvär. Vidare ska sjukstatistik från AMF och SPP studeras. Det ska också göras laboratorietester och enkäter. Dessutom ska sambanden mellan arbetsorganisation, arbetsklimat och hälsa kartläggas.

Mot bakgrund av tidigare studier antas tre procent av de anställda – alltså cirka 90 av de 3 000 – behöva rehabiliteringsinsatser.
Här blir den ekonomiska analysen viktig. Ett teoretiskt exempel från tidigare forskning visar att rehabiliteringsåtgärder för en halvtidssjukskriven processoperatör med arbetsförmågan nedsatt 20 procent kostar 42 000 kronor. Men med normalt resultat, enligt andra studier, blir han så mycket bättre att samhället tjänar 777 000 kronor och arbetsgivaren 490 000 kronor. AHA-projektet kommer att studera sådana fall på de aktuella företagen.

Det förebyggande hälsoarbetet blir en viktig del:

– För anställda som riskerar hjärtproblem kommer det att finnas tvåveckors livsstilsprojekt, berättar Irene Jensen. Det innebär att man reser bort och får hjälp att kunna lägga om kosten, att motionera och sköta sig för att exempelvis få ned kolesterolhalten i blodet.

Rökare som riskerar emfysem kommer också att erbjudas tvåveckorskurser och där blir naturligtvis rökavvänjning en viktig del.

Inger Jensen understryker att inte bara enskilda individer ska få hjälp. Projektet ska också handla om de fyra företagens arbetsorganisation, arbetsmiljö och företagshälsovård.

– Därför kommer projektet inte bara att ge nya kunskaper om förebyggande verksamhet och rehabilitering. Det kommer också att efterlämna resultat på dessa företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.