Industriarbetarnas tidning

25 sades upp, 18 hyrdes in

7 oktober, 1999

I våras sades 25 personer upp vid Isringhausen i Umeå. På grund av arbetsbrist. Kort därefter började företaget ta in personer från uthyrningsföretaget Olsten. I dag är det 18 personer inhyrda i företaget.

– Företaget kringgår lagen om anställningsskydd på det här sättet, säger klubbordförande Bosse Johansson. De 25 som sades upp i våras har ju företrädesrätt till jobben.

Dagens Arbete skrev i går om företaget Evox-Rifa i Gränna som först sa upp personal för att direkt därefter ta in folk från ett uthyrningsföretag. En del av de uppsagda fick jobb på Evox och kom tillbaka till sina gamla jobb, som inhyrda. Företaget Isringhausen i Umeå agerar på samma sätt, med skillnaden att ingen av de uppsagda fått jobb på uthyrningsföretaget.

Den här varianten är inte i strid med lagen, men den är ett sätt att kringgå lagen, menar Industrifackets klubbordförande Bosse Johansson. Företagets platschef, Stefan Nordin, säger i en intervju i Västerbottens-kuriren att han anlitat Olsten för att få en flexibel arbetskraft som är lätt att ta in vid orderuppgångar. Han talar också om bristande effektivitet och hög frånvaro bland den egna personalen som skäl till att Olsten anlitades.

– Hur kan ett företag bli effektivt när det inte låter personalen ta något ansvar? När man inte satsar på de anställda, undrar Bo Johansson. Ett flertal är sjukskrivna för att de har ont i axlar och rygg. Många mår dessutom dåligt. Den psykosociala miljön har försämrats av den senaste tidens motsättningar. Här syftar Bo Johansson bland annat på konflikterna runt indragningen av de betalda kafferasterna. Dagens Arbete skrev om konflikten i internetupplagan och i månadsmagasinets septembernumret.

Vad gäller arbetsmiljön har företaget anlitat en sjukgymnast som ska besöka samtliga anställda på deras arbetsställe och gå igenom ergonomin. Enligt uppgift går tre av Olstens inhyrda sjukskrivna för att de skadats genom jobbet på Isringhausen. Det var också efter klagomål från Olstens anställda som sjukgymnasten anlitades.

Lagen om anställningsskydd säger att den som sägs upp på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till nya jobb på företaget i nio månader efter uppsägningen. Regeln gäller den som arbetat sammanlagt minst tolv månader på företaget under de senaste tre åren. Den skrivningen borde förtydligas, menar Bo Johansson. Lagen borde skydda de uppsagda från att uthyrningsföretag går in och sätter deras företrädesrätt ur spel.

Mönstret att först skära ned och sedan ta in inhyrd personal blir allt vanligare i takt med att uthyrningsbranschen växer. Ingemar Göransson, utredare på LO, säger att det pågår diskussioner inom LO runt uthyrningsbranschen. Det gäller bland annat kollektivavtalen. LO vill ha en bättre avtalsreglering av branschen. Det handlar bland annat om att förhindra social dumping genom att göra det dyrare för företagen att hyra in personal. Anställd personal ska inte konkurreras ut av inhyrda.

Vill LO ha ändringar i lagen om anställningsskydd?

– Vi har inte diskuterat den saken ännu. Det är nog så att LO och dess förbund är lite tagna på sängen av den snabba expansionen av uthyrningsbranschen. Men jag kan tänka mig en ändrad lagstiftning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?