Industriarbetarnas tidning

5 000 kronor extra för nyårsnatten

29 oktober, 1999

Skrivet av ELISABET HOFF

Johnny Lyvik på Astrazeneca i Gärtuna, Södertälje kommer att ha beredskapsjour under nyårsnatten. Det innebär att han måste kunna ta sig till jobbet på en timme om något skulle gå snett med kylanläggningar, ventilation, värme eller tryckluft.För det får han 5 000 kronor extra i plånboken.
– Tillräckligt? Vet inte. Det blir ju skatt på det också. Det kunde gärna ha varit mer, säger han.

Johnny Lyvik är en av nio på samma serviceavdelning. Att det blev Johnny som fick beredskapen under veckan runt nyår beskriver han som ”frivilligt grupptryck”.

– Nån måste ju ta det. Man får hoppas att mobilen fungerar som den ska så att man inte måste sitta hemma.

Johnny kan gå på fest. Bara han håller sig nykter. Kanske han åker till matsalen inne i Södertälje där företaget planerar att bjuda på fest för alla som måste hålla sig i beredskap.

I Södertälje är det ett totalt ett hundratal anställda som kommer att vara i tjänst. Minst lika många till på Astra i hela Sverige. Alla får lika mycket extra om de stämplar in någon gång mellan klockan 06.00 på nyårsafton och 24.00 på nyårsdagen.

Carina Sörensson, Industrifackets klubbordförande i Södertälje, tycker att 5 000 kronor är lite. Då vet hon inte hur de flesta andra arbetsgivare inom industrin runt resonerar.

En rundringning bland Industrifackets klubbar på företag med kontinuerlig skiftgång visar två saker. Dels att många ännu inte fått något besked om extrapengar. Dels att långt ifrån alla hoppas på någon särskild generositet från arbetsgivaren.

På Scanraff i Lysekil blir det troligen ingenting för de 40 som jobbar sitt ordinarie skift. Ingen ledighet beviljas heller.

– Vi kan bara framföra önskemål, säger klubbens ordförande Jan-Olof Larsson. Sedan är det upp till företagets välvilja. Vi är bundna av kollektivavtalet och kan inte tvinga fram något.

De sex extrainkallade, som ska finnas i beredskap i händelse av krångel med elförsörjningen fyra timmar runt tolvslaget, får däremot fem lediga dagar i kompensation.

På Hydro Polymers i Stenungsund däremot, får de som går på ordinarie skift 2 000 kronor och extrainkallade får 4 000. Enligt klubbordförande Christer Jannesson har de som absolut inte vill jobba nog fixat ett byte för länge sedan. Småbarnsföräldrar kan göra ett klipp genom att byta två lediga jular mot denna nyårshelg.

På Eka Chemical har saken inte ens diskuterats för dem som går på schema. Glasbruken och Tarkett stänger av produktionen under storhelger.

Ett 70-tal personer på Kubal i Sundsvall kan vänta sig en middag med respektive på restaurang som plåster på såren. På Pilkington, Cementa och Shell hoppas man fortfarande. Likaså på Perstorp där uppåt 300 personer ser till att produktionen rullar som vanligt under nyårshelgen.

– Jag förutsätter att företaget pytsar in lite extra så det känns lite bättre, säger klubbordförande Bo Berggren. Och att det blir bättre mat än vanligt i matsalen. Annars kan man inte ta hänsyn till att det hux flux är millennieskifte.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.