Industriarbetarnas tidning

Allt färre skyddsombud

19 oktober, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Antalet skyddsombud blir färre. Och de som finns har fått allt svårare att stoppa farliga jobb. Det hävdar Metalls miljöombudsman Lars-Erik Folkesson.
Antalet skyddsombud i Sverige har sjunkit från 128 000 1992 till 87 000 1999. Bara i Metall saknas skyddsombud på 1 600 arbetsplatser med över fem medlemmar. Det har, enligt Folkesson, lett till att det blir allt ovanligare att skyddsombud går in och stoppar farliga jobb. En annan orsak till de färre stoppen är att skyddsombudens arbetsklimat har hårdnat under hela 1990-talet.

– Det är stressigare arbetstempo nu och många är rädda att hamna i situationer som de inte har kontroll över.

Skyddsombuden inom Metalls områden brottas också med andra problem, visar Metalls arbetsmiljöenkät. Bland annat behöver de mer utbildning. En femtedel av skyddsombuden saknar grundläggande arbetsmiljöutbildning och en stor majoritet av skyddsombuden anser att de behöver vidareutbildning.

Det är dock svårt att få fram siffror på hur mycket dessa problem verkligen påverkar antalet arbetsstopp. Metall har bara statistik över de fall som går till Yrkesinspektionen. Men där hamnar bara de mest omtvistade fallen, totalt ett fyrtiotal per år från Sveriges alla arbetsplatser. I verkligheten sker tusentals stopp varje år, enligt Maria Steinberg som arbetar med en avhandling om skyddsombudens verksamhet.

Maria Steinberg är också oroad över att antalet skyddsombud sjunker. Men hennes kommande avhandling visar i alla fall att de skyddsombud som finns påverkar mer än många tror. Och att både arbetsgivare och arbetstagare tjänar på dem.

– Många arbetsgivare ser skyddsombudet som en gränssättare och går och väntar på att skyddsombudet ska stoppa arbetet, säger hon.

– Jag har träffat tusentals skyddsombud , men jag har faktiskt nästan aldrig hört att arbetsgivarna skulle vara missnöjda med de stopp som görs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.