Industriarbetarnas tidning

Allt vanligare hyra in uppsagda

28 oktober, 1999

Skrivet av

Brovex Mekaniska i Stockholm sa upp åtta arbetare på grund av arbetsbrist. Men hälften av dem hann aldrig sluta. De fortsätter på sina gamla jobb – som inhyrda.

Dimitrije Lakic, i dag arbetslös besökte nyligen sitt gamla jobb.

– Där får jag se några andra av de uppsagda och jag får veta att de är inhyrda.

Exemplet med Evox-Rifa i Gränna som Dagens Arbete tidigare skrivit om är inte unikt. Fler och fler företag tycks använda den lucka i lagen som ger dem möjlighet att säga upp personal på grund av arbetsbrist – men arbetsbristen är inte större än att samma personer fortsätter att göra samma jobb, men som inhyrda.

På så vis kan arbetsgivaren gå förbi turordningsprincipen ”sist in, först ut”. Arbetsgivaren slipper förhandla med facket om vilka som ska vara kvar.

På Brovex sades åtta arbetare upp, två fick nya jobb under uppsägningstiden, fyra hyrdes in igen och två går utan arbete.

Filip Marin, 60 och Dimitrije Lakic, 57 var två av de åtta uppsagda som inte hyrdes in igen (de två andra fick andra jobb under uppsägningstiden). Filip och Dimitrije hade den överlägset längsta anställningstiden bland de uppsagda. De två var också de äldsta på verkstan.

Om arbetsgivaren återanställt personal skulle lagen gett dem företrädesrätt med tanke på att de varit anställda längst. Men Brovex har inte återanställd. Ägaren Gojko Kunovac valde i stället inhyrning.

– Javisst, alternativet hade i stället varit att lägga ut jobben.

Kunovac tog kontakt med ett av alla bemanningsföretagen som uppvaktat honom om inhyrning. Företaget hette Optimal bemanning.

– De kom hit och vi talades vid. Jag berättade att jag ville behålla några av de som jag sagt upp och de svarade ”inga problem”.

– För mig var det en mycket praktisk lösning, de här fyra var montörer var ju redan inkörda på jobben. De skulle ju göra samma jobb som tidigare.

Filip och Dimitrije är besvikna över att inte lagen skyddar dem bättre.

– Vi hade trott mer på lagen, säger de besviket.

Helena Burén på Metalls Stockholmsavdelning har följt ärendet.

– Det här är en utveckling som inte känns bra. Min slutsats är att lagen om anställningsskydd måste göras mer modern så att den skyddar även i sådana här fall. Annars lockas fler arbetsgivare till den här typen av inhyrning som måhända är laglig men i mina ögon djupt omoralisk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?