Industriarbetarnas tidning

Bergaliden köptes till överpris

5 oktober, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall och Kommunal betalade ett överpris på drygt 14 procent för att bli de enda ägarna till Bergaliden AB. Men Metalls ekonomichef Hans Olsson räknar med att få igen pengarna.- Det sker inte i morgon, men vi kommer att kräva leverans, säger han.

Säljarna av aktier i Bergaliden är jublande glada. Industrifackets förbundskassör Leif Håkansson betraktar försäljningen som en mycket god affär. Grafiska Fackförbundets ordförande Malte Eriksson likaså.

– Vi försökte sälja redan i våras, men ingen ville köpa, säger Eriksson. Vi är glada att komma ur Bergaliden. Dessutom fick vi bra betalt för våra aktier.

Även köparna, Metall och Kommunal, säger sig vara övertygade om att de gjort en bra affär. Att den blir av just nu beror delvis på att förbunden vill slippa ta strid för att ge den sparkade styrelseordföranden Tommy Qvarfort ansvarsfrihet.

Varken revisorerna eller majoriteten i den gamla bolagsstyrelsen ville ge Qvarfort ansvarsfrihet.

Metalls ekonomichef Hans Olsson:

– Vi ville undvika den debatt som skulle uppstå om ansvarsfriheten. Det har spelat roll för att affären blir av just nu. Men vi gör inte det här för att skydda Qvarfort. Affären står på egna ben.

Revisorernas förslag att bolagsstämman inte ska ge ansvarsfrihet åt Qvarfort kvarstår, trots den ändrade ägarsammansättningen. Men det är bolagsstämman som fattar beslutet, och där finns det numera bara en enda uppfattning: Qvarfort ska ha ansvarsfrihet.

Först vill Hans Olsson inte uppge hur mycket Metall och Kommunal betalat de tidigare ägarna för Bergaliden. Han bekräftar dock Dagens Arbetes uppgifter att aktierna köptes för 40 kronor och 50 öre styck.

Det betyder att Metall och Kommunal har värderat Bergaliden till omkring 760 miljoner kronor. Det är 14 procent, eller 110 miljoner kronor, mer än värderingen i bokslutet på 650 miljoner kronor.

Bergalidens största tillgång är aktier i det börsnoterade fastighetsbolaget Wihlborgs. Enligt Olsson är dessa aktier undervärderade på börsen, vilket motiverar 90 miljoner kronor av överpriset. Resterande 20 miljoner kronor i överpris beror på att Bergaliden, enligt Olsson, i år gjort en vinst som de utköpta ägarna har rätt att vara med och dela på.

– Vi skulle inte gjort affären om vi inte trott på den. Vi har tid att vänta på att Wihlborgsaktien vänder och vi kommer att kräva leverans av deras styrelse.

Wihlborgsaktien steg på tisdagen med 10 öre till 8 kronor och 70 öre.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.