Industriarbetarnas tidning

Bong blir störst på kuvert i Europa

19 oktober, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Bong Ljungdahl AB köper det tyska kuvertföretaget Wolf-Bauwens/R Schmidt Group. Genom köpet får det gemensamma företaget kuvertfabriker i tolv länder med totalt cirka 1 800 anställda.

I och med att Bong Ljungdahl är starka i Norden, Polen, Baltikum och Belgien, medan Bauwens är stora i Tyskland, Storbritannien, Irland och Holland. Egentligen är det bara i Belgien som de två företagen konkurrerar hårt med varandra. Samgåendet leder därför inte direkt till rationaliseringar.

Affären förutsätter att en extra bolagsstämma fattar beslut om en riktad nyemission till Wolf-Bauwens. Dessutom krävs att berörda konkurrensmyndigheterna godkänner affären. Någon gång under första halvåret nästa år beräknas affären vara helt klar.

De lagda varslen om personalminskningar i Nybro och Kristianstad påverkas inte alls av affären. Pärmtillverkningen flyttas som planerat från Kristianstad till Polen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.