Industriarbetarnas tidning

Facket säger nej till nynazister

19 oktober, 1999

Skrivet av ELIN BÄCKSTRÖM

Kan man vara nynazist och samtidigt fackligt förtroendevald på sin arbetsplats?- Nej, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

– I första hand tänker jag att vårt uppdrag är att hjälpa alla arbetare, oavsett hudfärg och ursprungsland, och har vi då medlemmar som är med i icke-demokratiska organisationer strider deras åsikter mot våra stadgar. Sedan är föreningsfriheten orubblig. Vi kan inte utesluta en person bara för att den är med i en nazistisk eller rasistisk organisation, men personen ska absolut inte företräda oss.

Att syndikalisten Björn Söderberg aktivt motarbetade en 22-årig nynazists fackliga karriär och medlemskap i Handelsanställdas förbund, har lagts fram som en av flera tänkbara anledningarna till att han mördades i förra veckan. I lördags (991916) gick LO:s, TCO:s och Sacos ordföranden ut i en gemensam debattartikel och krävde lagstiftning mot rasism och nazism. Dagen där på drog de tillbaks kravet men lovade att göra vad de kan för att ”ta upp diskussionen mot främlingsfientlighet och nazism på alla arbetsplatser i Sverige”.

Var går gränsen i dag för rasister och nazister inom fackförbunden?

– Vi har ingen skriven policy för den frågan, men i stadgarna står det att ”förbundet (…) ska verka för solidaritet, jämställdhet och ett socialistisk samhällssyn på grundval av en politisk, social, kulturell och ekonomisk demokrati”, och det kan inte jag tolka på något annat sätt än att det är svårt att kombinera ett nazistiskt intresse med facket, säger Heli Kärkkäinen på Grafiska fackförbundet.

Hon betonar att det är svårt att ta ett generellt beslut om uteslutningar och att det borde bedömas från fall till fall.

– Hjärtat är tydligt och tycker att en nynazist borde uteslutas, men hjärnan tycker att det måste bero på var på skalan mellan ”öppet nazistisk” och ”fördomsfull i allmänhet” personen befinner sig. Eftersom vi inte har någon åsiktsregistrering i Sverige är sådant svårt att kontrollera.

Metalls informationschef Anders Ferbe är inne på samma resonemang:

– Antidemokratiska rörelser kan aldrig bekämpas med organisatoriska metoder. Historien lär oss att folkrörelser har en politisk funktion i samhället, men ansvaret för att nazistiska organisationer inte får fäste ligger på alla enskilda individer, säger Anders Ferbe.

– Problemet med att förbjuda organisationer är att vem ska dra gränsen? Vem ska bestämma vilka organisationer som får finnas och inte? Börjar vi prata om lagstiftning blir det här en fråga om teknikaliteter men det är människors moral det handlar om.

Vad kan fackförbunden göra för att motverka rasism?

Anders Ferbe:

– Vi fortsätter att föra diskussionen om människors lika värde utifrån vår ideologi. Ju mer frågan stöts och blöts bland vanliga människor, till exempel på deras arbetsplatser, desto mer insikt får alla om vilken komplex fråga det är och desto mer immun blir folk mot enkla lösningar som rasistiska partier.

I går (991018) häktades tre nynazister, alla mellan 20 och 23 år, misstänkta för mordet på Björn Söderberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.