Industriarbetarnas tidning

Hoppet ute i Garpenbergsgruvan

20 oktober, 1999

På natten till onsdagen gav räddningsmanskapet upp hoppet om att finna den instängde gruvarbetaren Sune Scott vid liv. Då visade nya borrningar att raset fyller hela gruvgången – det finns ingen luftficka längst in där han skulle kunna ha undkommit de tusentals ton sten och grus som rasat ned.

– Vi ser nu ingen rimlig möjlighet att hitta Sune vid liv, sade plastchefen Ulf Marklund på onsdag förmiddag. Men arbetet fortsätter för att ta fram honom.

– Först gäller det att lokalisera var han finns. Vi kommer då att använda oss av magneter som förs ner i borrhålen. Eftersom han troligen sitter i en stor maskin som består av drygt tio ton metall bör det gå. Därefter får vi bestämma vad som skall göras.

När räddningsarbetet är avslutat kommer yrkesinspektionen att börja sin utredning om orsaken till olyckan.

– Vi skall bland annat träffa de som arbetat i bergrummet där raset skedde, och fråga vad de har sett innan olyckan, säger Lars-Erik Jonasson på Yrkesinspektionen.

Olyckan inträffade då betongtaket till gruvorten brast. Betongtaket var golv då brytningen tidigare skedde på nivån över. När malmen där var slut fylldes gruvgången med sand och sten – de tusentals ton som rasade ned över Sune Scott i söndags kväll, när betongskivan brast.

– Den brytmetoden – igensättningsbrytning – är beprövad och används av Boliden i många gruvor, med variationer på hur berget ser ut, säger Lars-Erik Jansson.

– Vi får titta på hur tjockt man gjuter, vilka förstärkningsmetoder som används, hur tätt man borrar vid sprängning och så vidare.

Varför rasade betongtaket? På onsdagen cirkulerade uppgifter om att det funnits sprickbildningar före olyckan.

– Det är inget ovanligt med sprickor i den här typen av cementplattor. Men vi gör ju förstärkningar under hand, vi har specialister på sådant här, säger Bolidens informationschef Lennart Marklund.

– Det är självklart så att man inte sätter igång ett arbete som man tror slutar så här.

Huvudskyddsombudet Harry Persson bekräftar uppgifterna om sprickbildningen:

– Jag hade semester dagarna före olyckan. Men när jag sedan kom dit och var där på natten under räddningsarbetet fick jag reda på att man under fredagen sett en spricka i betongen. Bergstekniker hade sedan varit där och satt ut mätpunkter.

– Vad det innebär får vi reda ut. Det är inte ovanligt med sprickor, men man brukar kunna bemästra dem. Tidigare har mindre ras – på cirka tre-fyrahundra ton – uppstått på grund av felaktig blandning i betongen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?