Industriarbetarnas tidning

LO och SAC demonstrerar tillsammans

20 oktober, 1999

Skrivet av ELIN BÄCKSTRÖM

På lördag gör LO, Handelsanställdas förbund och SAC-syndikalisterna gemensam sak i en manifestation mot våld och nazism. Bakgrunden är att den fackligt aktive Björn Söderberg nyligen mördats, troligen av politiska skäl.
– Vi är många som känner avsky för det som har hänt, säger LO:s ordförande Bertil Jonsson till Dagens Arbete.
– Vi kan aldrig förbjuda nazismen men vi kan förbjuda kriminaliteten som finns i många nazistiska och rasistiska organisationer, fortsätter Bertil Jonsson. LO har uppmanat regeringen och riksdagen att skärpa lagstiftningen så att lagarna kring den här typen av organiserad brottslighet blir skarpare.

Varför är det här en fråga för facket?

– Självklart är det fackets uppgift att värna om demokratin. Mordet på Björn Söderberg och de hot och attacker som poliser och andra varit utsatta för och som breder ut sig allt mer är ett allvarligt hot mot demokratin. Det är oerhört viktigt att visa avsky mot nazistiska organisationer.

Men har en manifestation av det här slaget någon verkan? Är det inte bara ett spel för gallerierna?

– Det är absolut inget jippo eller populistisk tillställning. Det är ett sätt att visa att vi är många som känner avsky för det som har hänt. Mord är något mycket allvarligt och när det drabbar en facklig företrädare är det självklart att LO ställer upp och visar vår samhörighet, även med en man från SAC.

Hur ska LO jobba vidare mot nazister och rasister?

– Vi håller redan på med ett arbete om integrationsfrågor. Eftersom nazism också är rasism måste vi få in frågorna i det arbetet. Vi måste också starta kampanjer och möten för att visa att vi tar problemet med främlingsfientlighet på allvar. Hur det ska göras måste vi diskutera med våra förbund.

LO uppmanar alla medlemmar och hela allmänheten att sluta upp till manifestationen.

”Vi samlas (…) för att hedra minnet av en fackligt arbetande medmänniska. och manifestera vår gemenskap för demokrati och öppenhet. Vi uppmanar samtliga fackliga organisationer att ta med sina fackliga fanor och att försöka se till att så många medlemmar som möjligt deltar,” skriver LO i sitt upprop.

Även TCO och Saco deltar och på talarlistan finns bland andra LO:s ordförande Bertil Jonsson och TCO:s ordförande Sture Nordh.

Manifestationen hålls på lördag (991021), klockan 14 på Medborgarplatsen i Stockholm.

På flera andra håll i landet hålls liknade manifestationer: Luleå, Umeå, Östersund, Gävle, Sandviken, Uppsala, Örebro, Trollhättan, Göteborg, Jönköping, Visby, Lund och Malmö.

Se även ”Fackliga manifestationer” på debattsidan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.