Industriarbetarnas tidning

”Metallklubbens ordförande måste bort”

7 oktober, 1999

Skrivet av

På torsdagen avslutades de centrala förhandlingarna om uppsägningarna på Arvika Smide utan att någon överenskommelse hade nåtts. Företaget håller fast vid kravet att metallklubbens ordförande och vice ordförande måste lämna arbetsplatsen.

– Vi står för långt från varandra, konstaterar Berndt Eriksson, ombudsman på Metall.

Företaget kan nu antingen göra allvar av sitt hot att lägga ner smedjan eftersom de inte fick sin vilja igenom. Eller också struntar man i facket och väljer ut 52 metallarbetare utan att ta hänsyn till turordningslistan. Då riskerar man skadestånd för brott mot lagen rätt till återanställning.

Företaget och facket är överens om att endast 52 av de 220 uppsagda behövs framöver när produktionen vid smedjan minskar. Detta efter att Volvo dragit tillbaka sina order. Företaget vill göra ett 20-tal undantag från turordningen. Ingen av fackets förtroendevalda finns med på företagets lista.

Metallklubben kan å sin sida tänka sig fem avsteg från turordningen av kompetensskäl. Men tillåts äldre arbetare lämna företaget som äldreavgångar öppnas möjligheten för mer än dubbelt så många undantag, enligt klubben.

– Vi har hela tiden sagt att vi kan tänka oss göra avsteg från Las så länge vi kan förklara för medlemmarna att det är kompetensen som avgör vilka som får jobben, säger Lasse Svensson, metallklubbens ordförande.

För några dagar sedan blev han kallad hem till en av cheferna för att erbjudas ”ett arrrangemang” om han frivilligt lämnade företaget.

– Jag vet inte om det gällde pengar och i så fall hur stora summor. Jag sa bara att jag var ointresserad.

Å andra sidan var det ett märkligt erbjudande eftersom Lasse Svensson hamnar utanför såväl företagets som klubbens egen turordningslista. Trots sina 23 år i företaget. Han är beredd på att lämna företaget i vilket fall.

Men företaget har ändå markerat att man vill ha bort Svensson och vice ordföranden Trond Nygårdsmoen, som också erbjöds ”ett arrangemang” om han lämnade företaget. Nygårdsmoen finns med sina 24 anställningsår med på klubbens turordningslista.

– Företaget hade hoppats kunna köpa ut oss nu direkt så att de kan få igenom sin lista, det har tydligen varit deras taktik, säger Nygårdsmoen.

– Men varför skulle jag välja att gå med en bunt pengar i handen när min arbetskamrat bredvid med 26 anställningsår riskerar att förlora jobbet utan ett enda öre i ersättning, undrar han.

På fredagsmorgonen träffas företagets ledningsgrupp för att diskutera igenom det magra resultatet av den centrala förhandlingen mellan Metall och VI, Sveriges Verkstadsindustrier. Därefter kommer produktionschefen åter att träffa metallklubbens Lasse Svensson, som hoppas på en ny chans för de lokala förhandlarna.

– Vi har hela tiden varit öppna för förhandlingar och vi har varit beredda till avsteg från turordningen med hänsyn till kompetensen. Nu hoppas jag att vi kan bli överens om en gemensam turordningslista.

För ett par veckor sedan diskuterade klubben och företaget igenom en gemensam turordningslista. Men det blev ändå ingen överenskommelse. Dagen efter krävde företaget att deras turordning skulle gälla.

Arvika Smide köptes i somras av irländska Novaterra. Säljare var SKF som elva år tidigare övertagit smedjan från Volvo, vars kugghjul, vevstakar och styrspindlar smitts i Arvika.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.