Industriarbetarnas tidning

Nytt uthyrningsföretag i Skellefteå

20 oktober, 1999

ProffsPoolen AB är ett nytt företag i Skellefteå som ska hyra ut personal till industrin. Bakom företaget står Rönnskärsverken, Svedala Skega och Hydrauto. Tanken är att ProffsPoolen ska förse industriföretagen med personal vid arbetstoppar, sjukskrivningar och andra ledigheter.Facken på industriföretagen är tveksamma till projektet. Men Metalls Tommy Lundmark tror bland annat att ProffsPoolen kan ge fler och tryggare jobb.

ProffsPoolen startar sin verksamhet efter årsskiftet. I nästa vecka går företaget ut med annonser för att söka folk i en första omgång. Runt 70 ska anställas. Meningen är att fler företag i området ska gå in som medlemmar i Poolen så att verksamheten kan växa.

Personalen ska i huvudsak bli fast anställda och garanteras full lön även när de inte är uthyrda. Den tiden ska användas till utbildning. Behovet av kompetens är nämligen ett av skälen till att Poolen bildats.

– Det händer att företag missar order för att de inte hittar personal med rätt kompetens, säger Kjell-Uno Albertsson, vd i ProffsPoolen och till årsskiftet personalchef på Rönnskärsverken. De företag som går med i Poolen ska veta att det alltid finns möjlighet att få hjälp. Det kostar dessutom pengar att jämt lära upp ny personal.

Albertsson menar att ProffsPoolen är ett sätt att gardera sig inför framtiden. Om 10 år kommer andelen pensionärer att vara betydligt större än nu. Det gäller att intressera unga för arbete inom industrin. Utbildningsmöjligheter och trygga anställningar kan göra industrin mer attraktiv, tror han.

ProffsPoolen ska gå med i Gruvornas arbetsgivarorganisation och teckna avtal med Metall.

Kommer de som nyanställs att få fasta jobb?

– Tanken är att vi ska tillsvidareanställda. Men man måste titta på vilka som söker. Det kan finnas en och annan som får en tillfällig anställning.

Vilken utbildning kräver ni av dem?

– Vi vill ha personer med gymnasieutbildning i botten. Och helst mekanisk eller elektrisk påbyggnad. De ska fungera som ett slags konsulter ute i företagen så de bör också vara socialt kompetenta. De bör kunna förmedla sig med kunderna.

Bo Renström, Industrifackets klubbordförande på Svedala Skega, är tveksam till ProffsPoolen. Han tror att det finns en risk att inhyrd personal tar över fasta jobb. När anställda slutar eller går i pension så ersätts inte jobben utan folk från Poolen tar över vid arbetstoppar. Han undrar också över lönen: ”Hur kommer våra medlemmar att reagera om de inhyrda har bättre betalt?”

Tommy Lundmark, ombudsman på Metall i Skellefteå har inlett diskussioner med ProffsPoolen om avtal och anställningsvillkor för dem som ska anställas. Han säger att avtalet bör arbetas fram i samarbete mellan Metall, Industrifacket och ProffsPoolen. Än så länge finns inget färdigt förslag.

– Frågan om avtal med uthyrningsföretag som verkar inom olika avtalsområden borde vara löst på LO-nivå. Men där har man inte kommit fram till något ännu.

Han tycker att personaluthyrning i den här tappningen är en hygglig form för att klara företagens behov av tillfällig arbetskraft. Och behovet finns där, det går inte att förneka. Det handlar inte bara om svängningar i konjunkturen utan även om ledighet i samband med föräldraskap, utbildning och den växande tillämpningen av tidbanker med komptid.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.