Industriarbetarnas tidning

Smedjan i Arvika läggs ner

11 oktober, 1999

Skrivet av

Arvika Smide läggs ner. Det beskedet lämnade företagsledningen de anställda i dag sedan företaget och facket inte kommit överens om turordningen.

Företaget och metallklubben är överens om antalet anställda måste minska från 220 till 52. De är också överens om alla namn – utom ett. Av det skälet väljer företaget hellre att lägga ner.

Arvika Smide såldes så sent som i somras av SKF till irländska Novaterra. Direkt efter semestern sades samtliga 220 upp på grund av arbetsbrist. Bland de uppsagda ville företagets nya ägare sedan handplocka 52. Dessutom krävde de tioprocentiga lönesänkningar. Om inte företaget fick sin vilja igenom hotade man att lägga ner.

Men facket satte sig emot och hänvisade till lagen om anställningsskydd och rätten till återanställning. Man motsatte sig också lönesänkningar, däremot kunde man diskutera storleken på en resultatbonus.

Efter både lokala och centrala förhandlingar kom man i helgen fram till 51 gemensamma namn, där ett 20-tal var undantagna från turordningen beroende på deras kompetens.

.Men det 52:a namnet var man oense om. Det 52:a namnet var Trond Nygårdsmoen, vice ordförande i Metallklubben och med 24 anställningsår i smedjan..

– De har försökt att köpa ut mig, men det anser jag vara ohederligt. Varför ska jag ha pengar och inte min arbetskamrat som också mister sitt jobb trots att han jobbat längre än mig.

– De får gärna säga upp mig, men då får uppsägningen prövas mot lagen. Jag tänker inte sälja ut min heder, säger Nygårdsmoen.

Ett medlemsmöte beslutade på måndagen anordna en omröstning om företagets slutbud, alltså det bud som klubben sagt nej till. Omröstningen kommer att ta flera dagar eftersom många befinner sig på älgjakt.

Omröstningen kan komma fram till att metallklubbens medlemmar säger ja till företagets turordningslista. Men om det räcker för att företaget tar tillbaka sitt nedläggningsbeslut är osäkert.

För samtidigt som förhandlingarna dragit ut på tiden brottas smedjan med allt större ekonomiska problem. Förlusterna beräknas bli betydligt större än väntat.

Företaget har tidigare inte kommenterat förhandlingarna. Men på måndagen gick Arvika Smide ut med ett pressmeddelande där de förklarar sin syn.

– Vårt huvudmål har varit att sätta samman så bra arbetslag som möjligt genom att ta hänsyn till den individuella kompetensen och skapa enheter där lagmedlemmarna kompletterar varandra.

Detta gick nu inte att göra trots att företaget och facket var överens om samtliga namn utom ett. Driften kommer att avslutas under första kvartalet nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?