Industriarbetarnas tidning

Yxhult AB riskerar företagsbot

25 oktober, 1999

Kammaråklagare Lotten Loberg i Malmö yrkar 500 000 kronor i företagsbot mot Yxhult AB för dödsolyckan i maj 1997, då Leif Hansen, 56 år, omkom.

Tidigare har dåvarande platschefen på Yxhults lättbetongsfabrik i Dalby åtalats för arbetsmiljöbrott, vilket vid fällande dom brukar resultera i villkorlig dom och böter.

– Företagsbot pekar ut någon som klandervärd, den riktar sig mot näringsidkaren, mot företaget, säger Lotten Loberg.

Det är ovanligt nog att arbetsolyckor leder till åtal, yrkanden om företagsbot vid arbetsmiljöbrott är mycket ovanligt. Varför i detta fall?

– Det uppfyller dom krav som finns. Ett brott skall ha begåtts, här har skett ett grovt åsidosättande av de särskilda skyldigheter som är förenade med verksamheten, konstaterar Lotten Loberg.

Leif Hansen omkom vid tillskärning av betongelement. En fyra tons skärram föll ned på honom, när han lutade sig in under maskinen för att skrapa bort betongrester. Bultarna som höll skärramen hade använts cirka 210 000 arbetscykler, trots att normal gräns för utmattning är 100 000.

– Åtalet grundar sig på brister i internkontrollen, bland annat avsaknaden av riskanalys och att man inte informerat den omkomne att han inte fick luta sig in under maskinen.

Tid för rättegång är ännu inte fastställd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.