Industriarbetarnas tidning

Assi Domän belönar toppchefer

23 november, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Först var det Stora Enso som belönade toppcheferna med aktieoptioner samtidigt som personalstyrkan skars ned. Nu är det Assi Domäns tur att göra samma sak.
Investeringar i maskiner har gjort en del av de anställda överflödiga i Assi Domän-koncernen. På Skärblacka Bruk kan närmare 80 jobb försvinna. Även på andra håll inom koncernen ska personalen minskas.

Men samtidigt ska cheferna motiveras extra för att höja lönsamheten. Runt 25 chefer kommer att erbjudas köpoptioner på aktier, maximalt 328 000 stycken. Om aktievärdet har höjts tillräckligt mycket när optionen förfaller finns en nätt vinst att göra. Om däremot kursen sjunkit förloras optionsinsatsen.

Vidare kommer runt 100 högre chefer att erbjudas ett bonusprogram. Denna bonus mäts mot individuella- och resultatmål och kan som mest bli runt 30 procent av årslönen.

– Det handlar om en extramotivering, ett incitament till att göra ett bra jobb, säger Berit Hallberg som är informationsdirektör på Assi Domän. Det är oerhört vanligt bland större börsnoterade företag att ha den här typen av bonussystem. Utländska investerare har faktiskt frågat varför vi inte har haft det tidigare.

Berit Hallberg tycker inte att bonussystemet kan ställas mot personalnedskärningar, som till exempel på Skärblacka.

– Men timingen kunde förstås ha varit bättre.

Till Finanstidningen säger nye vd:n Gunnar Palme att koncernen ska bli bättre på att skapa aktieägarvärde. Efter en rad tvivelaktiga investeringar på senare år måste nu situationen redas upp. Frågan är då hur detta kommer att påverka pappersarbetarna.

– Vi ser inga tecken på ytterligare personalnedskärningar just nu, säger Lars-Olof Pettersson, Pappers fackrepresentant i koncernstyrelsen. Men en viss minskning av personalen är beslutad sedan länge. Vi har försökt lösa de flesta fallen med åldersavgångar och liknande.

Facket har inte reserverat sig mot beslutet i koncernstyrelsen om att belöna toppcheferna med aktieoptioner.

– Att belöna chefer samtidigt som personalen skärs ner kan säkert sticka i ögonen på folk, men i det här fallet har nedskärningarna varit beslutade sedan länge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?