Industriarbetarnas tidning

Åtta av tio järnverks­arbetare hör illa

15 november, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Järnverksarbetare är fortfarande hårt drabbade av buller. På SSAB i Oxelösund har mer än åttio procent av metallarna över 45 år nedsatt hörsel. Det visar en enkät från Hörselskadades riksförbund, HRF.
I våras gjorde HRF en enkätundersökning vid Uddeholm Tooling i Hagfors. Den visade att hela 90 procent av metallarbetarna över 45 år någon gång fått besked om att deras hörsel är nedsatt.

Hagforsenkäten har följts upp av HRF i Oxelösund. Tillsammans med bland andra metallklubben vid järnverket har de anställda frågats ut om sina hörselproblem. Resultaten är lika nedslående som i Hagfors. Hela 84 procent av metallarna uppger att de fått besked vid en hälsoundersökning om att deras hörsel är nedsatt.

Enkäten genomfördes i semestertider. Därför har den bara besvarats av hälften av de 174 metallare som den gick ut till. Men skyddsombudet Peter Scheikl tror inte att det påverkat resultatet.

– Nej, det är så här det är ställt. Det stämmer med vad hörselundersökningarna vid företaget visar, säger han.

I enkäten uppger metallarna bland annat att de har problem med tinnitus och med att höra vad som sägs i telefon, vid personalmöten och vid fikaraster. SSAB ville först inte vara med och genomföra hörselenkäten. Men när undersökningen var klar har företaget tagit den på allvar, anser Peter Scheikl.

– Nu ska ordentliga handlingsplaner tas fram för att kartlägga och minska bullret.

Metalls arbetsmiljöombudsman Bo Lundberg tycker att det är sorgligt att buller fortfarande är ett så stort problem i stålindustrin. Samtidigt uppger han att mycket arbete är på gång ute i företagen för att minska bullret. Problemet är att bullerkällorna är så många att det tar lång tid. Ett annat problem, som dock börjar förändras, är att många anställda varit dåligt motiverade att använda sina skyddsutrustningar.

– Tidigare har vi varit dåliga på att motivera folk. Det gäller nog både arbetsgivarna och facket. Det är det som märks fortfarande hos äldre arbetare som började arbeta för tjugo år sedan eller mer, säger Bo Lundberg.

Ett annat stort problem som Lundberg pekar på är att det saknas skyddsutrustning för dem som redan är hörselskadade. Med dagens hörselkåpor går det att höra vad andra säger. Men bara för den som inte redan har nedsatt hörsel. Andra måste lyfta bort hörselskyddet för att höra. Därför har SSAB i Oxelösund tillsammans med Metall och arbetsgivarna centralt försökt intressera tillverkare att ta fram nya skydd. Än så länge har det inte gett resultat.

– Men vi ligger på i den frågan. Det är en stor grupp hörselskadade som måste ha hjälp för att skadorna inte ska bli värre, säger Bo Lundberg.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen