Industriarbetarnas tidning

Brist på personal i sju av tio företag

24 november, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Företagen har rekryteringsproblem. Tre fjärdedelar av Sveriges verkstadsföretag har svårt att få tag i rätt personal, enligt en enkät från SAF.- Det stämmer med de signaler vi får utifrån landet, säger Göran Wiström, enhetsansvarig för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet.

Hela 26 procent av verkstadsföretagen uppger att de har stora rekryteringsproblem och 48 procent uppger att de har vissa problem. Allt enligt Sveriges Verkstadsindustriers, VI:s, specialkörning av Saf:s rekryteringsenkät för hösten 1999.

De viktigaste orsakerna till rekryteringsproblemen är brist på personer med tillräcklig utbildning eller med tillräcklig yrkeserfarenhet. De orsakerna anges av fler verkstadsföretag än av övriga SAF-företag. Metalls Göran Wiström känner igen problemen:

– Det börjar bli bekymmer på vissa av de stora verkstadsorterna att få fram yrkesarbetare. Det märker vi redan nu. Det är ett allmänt intryck att det råder kompetensbrist i företagen.

För att lösa problemen vill Sveriges Verkstadsindustrier ha en yrkesutbildning och arbetsmarknadsutbildningar som styrs än mer av företagens behov. Göran Wiström håller med om att arbetsmarknadsutbildningarna kan bli bättre:

– Det har vi sagt under många år. Och förra året ändrade ju Ams från ett kvantitetsmål till ett kvalitetsmål. Det kan ha inneburit förbättringar som inte syns ännu. Samtidigt måste företagen själva också inse att de behöver satsa mer på egen kompetensutveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.