Industriarbetarnas tidning

Förvirring runt kompetensutveckling

11 november, 1999

Alla är ense om att kompetensutveckling är viktigt. Men ordet kan betyda allt möjligt. Allt ifrån introduktion av nyanställda till ”kundorientering” och kurser i arbetsmiljö för skyddsombud.
Dagens Arbete har granskat 90-talets nya modetrend: kompetensutveckling. Granskningen publiceras i nya numret av månadsmagasinet som kommer ut i dag (991111).

Dagens Arbete ringde till 20 stora arbetsplatser inom industrin och den grafiska branschen och ställde frågor runt kompetensutveckling till personalchefer och fackordföranden. Samtliga svarade att kompetensutveckling är mycket viktigt. Men det råder vitt skilda meningar om vad kompetensutveckling står för.

Enligt en personalchef gäller det kunskap, färdigheter och attityder. Enligt en annan är det alla utbildningar och erfarenheter som krävs för att klara den dagliga produktionen. En tredje säger att det handlar om att utveckla jobben och ge medarbetarna mer stimulerande arbetsuppgifter. En fjärde menar att kompetens i hans företag betyder ”att kunna och att vilja”.

Fackordföranden talar om att hänga med i den tekniska utvecklingen, men också om att berika livet för de anställda och att växa som människa.

Läs mer i dokumentet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.