Industriarbetarnas tidning

Grafiker kräver kompetensutveckling

16 november, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikernas avtalsråd har gått igenom de 26 motionerna som skickats in inför nästa års förhandlingar med TU, Tidningsutgivarna.

Motionerna innehöll en rad olika krav, varav en del förkastades och andra antogs som rekommendationer till förhandlarna.

Avtalsrådet ansåg att möjligheten för företagen att ”rulla runt” på så kallade visstidsanställningar måste begränsas och regleras i avtal.

Det fanns flera motioner som krävde ett minskat uttag av övertid, med gränser på 150 och ända ner till 100 timmar per år. Likaså fanns krav om längre semester och högre semestertillägg.

– Vi vill verka för en allmän sänkning av både arbetstiden och av övertidsuttaget generellt, konstaterar förhandlingschef Tommy Andersson.

Hur mycket nattarbetarna ska kompenseras, både när det gäller pengar och kortare arbetstid, är en ständigt pågående diskussion, som även i år tas med i förhandlingarna.

Grafikerna på tidningarna har drabbats hårt av teknikutslagning, och på något sätt måste det motverkas. En seriös satsning på kompetensutveckling vilket i sin tur ökar anställningstryggheten, är ett starkt krav från avtalsrådet.

När det slutligen kom till pengarna var enigheten stor om att förra årets modell, med påslag i kronor och pott i procent, var ett bra sätt att ge alla medlemmar ett hyfsat lönepåslag.

– Ökade reallöner ska vi självklart ha, säger Tommy Andersson.

Förhandlingarna med TU drar igång i början av februari. Förbundsstyrelsen utsåg Christer Ahlberg, DN, Lars Asplund, Ingress Media, Agneta Johansson, Kent Lindqvist, Karl-Gustav Nordqvist, Sven-Inge Persson, Marie-Louise Simonsson till förhandlingsdelegation.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.