Industriarbetarnas tidning

Kränkande brev om invandrarkvinna

10 november, 1999

Skrivet av ELISABET HOFF

Hans syn på medelålders invandrarkvinnor fick Industrifacket att ilskna till. Att han dessutom ventilerat sin åsikt i egenskap av offentlig tjänsteman vid en försäkringskassa i Skåne gjorde inte saken bättre.

Det var när tjänstemannen skulle ge kammarrätten försäkringskassans syn i ett arbetsskadeärende han skrev så här: ”Som andra invandrarkvinnor i medelåldern ansåg hon att hon gjort sitt och att det nu var dags med pension.”

Ärendet gällde en 57-årig kvinna som företräds av Industrifacket. I vanlig ordning skickades yttrandet därför till Industrifacket – som hoppade högt. Förbundets jurist Ulrika Westman skickade omedelbart ett skarpt brev till Skåne läns allmänna försäkringskassa där hon frågade om detta är kassans generella uppfattning om invandrarkvinnor samt om det är förenligt med lagen om diskriminering att framföra påståenden av det slaget till domstol.

Saken ledde till en internutredning och att tjänstemannen fick en skarp tillrättavisning.

Kvinnan i fråga har kroniska smärtor i högra sidan av kroppen. Enligt Industrifacket härstammar besvären från en klämskada för tio år sedan. Försäkringskassan anser att skadan är utläkt och har dragit in livräntan. Med Industrifackets hjälp har kvinnan överklagat försäkringskassans beslut och drivit ärendet vidare till kammarrätten.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]