Industriarbetarnas tidning

Metall deltar i Sydafrika-kampanj

18 november, 1999

Skrivet av

18 metallare åker nästa vecka till Sydafrika som en del av den svenska jättedelegationen som ska marknadsföra svenska intressen i Sydafrika. En av dem är Stig Marklund, Metalls biträdande förbundsordförande.

– Nu när apartheidsystemet fallit finns det all anledning för oss att fortsätta utveckla bra relationer med facken i Sydafrika eftersom vi har svenska dotterföretag där nere. Det är också viktigt både för dem och för oss själva att utveckla handeln mellan länderna.

Utöver Stig Marklund och tre internationella sekreterare från Metalls förbundskontor deltar ett antal lokala fackliga representanter, i första hand från företag som har verksamhet i Sydafrika.

Tillsammans med gruvarbetarförbundet NUM och metallarbetarförbundet Numsa arrangeras ett tvådagars seminarium om fackliga frågor.

– Av seminariedeltagarna är merparten från de sydafrikanska facken. Man kan se det som ett led i det fackliga biståndsarbete vi och tidigare även Gruv bedrivit sedan mitten av 70-talet.

· Det har riktats kritik mot att resan bekostas med biståndspengar. Vad säger du om det?

– Uppgörelsen mellan Metall och utrikesdepartementet innebär att vi står för en tredjedel av våra kostnader, medan UD står för resten. Jag tycker att vårt program därnere är att betrakta som bistånd.

Första seminariedagen medverkar förutom NUM:s och Numsas förbundsordföranden även den svenske näringsministern Björn Rosengren och en representant för den sydafrikanska regeringen. Andra dagen ägnas åt arbetsmiljöfrågor, arbetsorganisation och kompetensutveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.