Industriarbetarnas tidning

Metallklubbarna positiva till Saab/Celsius

16 november, 1999

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Ett nytt försvarsindustriföretag med 18 300 anställda bildas i början av nästa år. Det är resultatet av Saabs köp av Celsius.

Företaget kommer att bli det ledande nordiska försvarsföretaget med förbättrade möjligheter att delta i ett internationellt samarbete. Att Saab ägs till 35 procent av British Aerospace som gått in i Marconi Electronic Systems väntas dessutom öppna nya kontaktvägar för ”nya Saab”.

Hos metallklubben på Saab i Linköping kom visserligen sammanslagningen en smula överraskande för medlemmarna, men den är efterlängtad.

– Det är positivt att man äntligen kommit till skott med strukturomvandlingen inom försvarsindustrin. Försvaret, även i andra länder, får allt mindre anslag och då är detta ett steg i rätt riktning, anser klubbordförande Ragnar Ludvigsson.

Han ser med stor tillförsikt på framtiden för tillverkningen av Gripen och hoppas på en förstärkt internationell utveckling.

Som alltid när två företag går samma talas det om synergieffekter. Saab bedömer att det kommer att kunna ske årliga kostnadsbesparingar på ungefär 400 miljoner inom tre år efter sammanslagningen.

– Det blir snarare där det finns dubbleringar, och det är på tjänstemannasidan, som det kommer att kunna bli en del rationaliseringar, tror Ragnar Ludvigsson.

Även på Bofors i Karlskoga är metallarna i princip positiva till att bli uppköpta av Saab och ser många fördelar med Saabs internationella kontakter.

– Det är bra att det blev en svensk lösning som är förmånlig för den inhemska försvarsindustrin, anser klubbordförande Leif Gren.

Enda orosmolnet är egentligen meddelandet om framtida om rationaliseringar och synergieffekter. Informationen de fått innehåller dock inga konkreta detaljer om vad som kommer att hända i framtiden med Celsius olika grenar. Leif Gren tycker att det är alldeles för tidigt att börja oroa sig.

– Vi har levt med förändringar och rationaliseringar i tio år, så vi är vana, konstaterar han luttrat.

Nu anser han att det är viktigt att försvarsministern och ÖB ger de anställda i Karlskoga möjlighet till bra verksamhet i form av beställningar till försvaret.

– Vi vill se Taunus, vi vill se Bamse, vi vill se artilleriprojekt och vi vill se Torped 46 nu, säger Leif Gren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.