Industriarbetarnas tidning

Processoperatörer mest olycksdrabbade

22 november, 1999

Olycksfallen på Sveriges arbetsplatser ökade med tolv procent 1998 jämfört med 1997, enligt Arbetarskyddsstyrelsens statistik.
Farligaste yrket är processoperatörer. Pappers- och massaarbetarna skadas oftast vid justering och rensning med maskinen igång.

För Pappers som helhet minskade visserligen olyckorna något under 1998. Men Arbetarskyddsstyrelsens uppgift om farligaste yrke berör i hög grad Pappers. Processoperatörsarbetarna toppar statistiken.

Närmare information om dessa olyckor finns i PIA (Pappersindustrins informationssystem om arbetsskador) dit allt fler bruk ansluter sig. Systemet togs i bruk 1994 och har byggts ut sedan dess. Där finns nu 308 skador registrerade på massaoperatörer och 479 skador registrerade på processoperatörer vid pappersbruk som underlag.

– Det är inte alla, understryker Michel Normark på AMF-försäkring, men tillräckligt många för att ge en bra bild.

De flesta skador sker under drift. Massarbetarna bränner sig (vanligast) eller faller (näst vanligast) när de håller på med justering eller rensning av maskinen medan den är igång.

På pappersbruken sker skadorna vanligast vid pappersmaskinen, framför allt rullmaskinen. Även där vid justering eller rensning medan maskinen är igång. De vanligaste skadorna är kläm- eller krosskador, överansträngning/sträckningar eller att man skär sig.

Varför händer dessa olyckor?

– Stressen är en förklaring som ligger nära, säger Mikael Jansson, arbetsmiljöombudsman på Pappers. Många saker som är farliga vid gång är ju ofarliga när maskinerna står stilla.

Den slutsatsen stärks när man går in och tittar närmre på Arbetarskyddsstyrelsens statistik. Skador av ”maskinföremål i rörelse” har ökat om man jämför med mitten av 90-talet. De var 57 stycken 1995 och hade ökat till 72 1998.

Trots olika satsningar är fallolyckorna många på pappersbruken. Men för massabruken har de minskat rejält.

– Pappersbruksarbetare lever farligare än massaarbetare. Det kanske beror på att det är fler maskindelar i rörelse på pappersbruken, säger Mikael Jansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.