Industriarbetarnas tidning

’Sänkta löner och ingen klubbordförande’

22 november, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Majoriteten vid Raufoss skäravdelning i Hässleholm accepterade sänkta löner med flera tusen för att rädda jobben. Ett nytt företag skulle ta över. Men efter Metallklubbens kritik mot Las-brott blev affären inte av och de anställda har delats i två läger.
– Jag sade först ja till affären, men bara under förutsättning att reglerna följdes. Det gjorde de inte nu, säger Erik Thörn, en av de anställda på Raufoss i Hässleholm.

Ulla Berghäll, en annan anställd, säger så här:

– Visst är regler till för att följas, men nog skulle det ha gått att lösa om man ansträngt sig för att hitta varandra. Jag kan inte riktigt förlåta facket för det här.

Bakgrunden är att Raufoss, en underleverantör till bilindustrin, koncentrerar sin verksamhet i Sverige till två orter. Fabriken i Hässleholm med 125 jobb är under avveckling. Men för 18 av de 19 anställda vid skäravdelningen dök ett nytt hopp upp för någon månad sedan. Företaget Leax i Köping erbjöd sig att köpa verksamheten och Raufoss accepterade.

Men Leax förhandlade inte med facket. Utan ställde sina krav direkt till de anställda: acceptera sänkt lön till 17 300, vare sig du jobbar tvåskift eller dag. Mellan tio och tolv personer accepterade trots att grundlönerna i dag ligger mellan 17 500 och 22 000.

Två av de anställda på skäravdelningen är Sif-medlemmar. Sif-klubben accepterade affären. Trots att klubbordföranden Göran Winkvist medger att det antagligen varit ett Las-brott om frågan drivits vidare.

– Men jag tycker att facket finns till för medlemmarna. Om de vill fortsätta, ska de få göra det. Man hade inte behövt driva frågan.

För Metallklubbens ordförande Mats Berg är resonemanget ohållbart. Han anser inte att det går att se mellan fingrarna på att Leax inte förhandlade med facket och försökte bryta mot OB-avtal och regler för övertagande av verksamheten.

– En lag är en lag. Vi har inte rätt att ändra den på vår nivå. Om vi skulle hitta på egna lagar, skulle hela samhället falla sönder.

Mats Berg får nu medhåll även från flera av de anställda som från början sa ja till Leax-affären. När Dagens Arbete besöker Raufoss finns dock några anställda som fortfarande anser att facket borde ha försökt nå en förhandlingslösning. Mats bemöter tålmodigt kritiken.

– Vi har aldrig blivit kallade till förhandling. Därför kan man inte säga att klubben stoppat affären. Vi har haft andra ägare här förut och de har alltid följt reglerna för övertagande utan diskussioner.

Mats Berg blev aldrig erbjuden en nyanställning av Leax.

– Man kan misstänka att de ville bli av med mig, säger han.

Leax vd Roger Berggren hänvisar till att Mats Berg inte jobbar på skäravdelningen. Något som stämt under de senaste två till tre åren. Men Mats Berg anställdes på skäravdelningen och har jobbat där sedan 1968. Vilket han, enligt flera vittnen, berättat för Roger Berggren vid ett av deras tidiga möten.

Tyckte ni att han var en facklig bråkstake, Roger Berggren?

– Nej, nej. Han hörde inte till den avdelningen. Alla 18 som jobbade där skulle fått behålla jobben. Men nu har affären gått i stöpet eftersom de varit uppe i så höga lönenivåer och att Metall hänvisade till Las om att inte försämra villkor vid övertagande.

Om ingen köpare dyker upp, läggs skäravdelningen ner den 28 maj nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?