Industriarbetarnas tidning

Skrämmande brister i lackerarnas miljö

18 november, 1999

– Kunskapen om kemikaliers hälsorisker har varit så låg på en del företag att det finns risk för lackerarnas hälsa. Det skriver Yrkesinspektionen i Linköping efter att ha kontrollerat 400 lackerares arbetsmiljö.

101 företag av olika slag besöktes – de flesta mekaniska verkstäder, men även träindustrier, legolackeringföretag och båtvarv. På 92 av företagen fann Yrkesinspektionen 737 brister. Yrkesinspektör Owe Sveider:

– På trefjärdedelar av företagen som målade med epoxy- och icocyanatfärger samt syrahärande färger visste man inte att härdplastföreskrifterna gällde deras verksamhet.

Därför hade heller inte lackerarna genomgått den läkarundersökning, de regelbundna kontroller och den utbildning om risker och skyddsåtgärder som föreskrivs.

Därför fanns många fel i hanteringen. På varannan arbetsplats gjordes ingen riskbedömning när nya kemikalier togs i bruk. På var tionde användes inga ansiktsskydd, på knappt hälften var skydden otillräckliga. På var tredje arbetsplats skyddade inte handskarna mot de lösningsmedel som användes. På var femte användes ingen särskild skyddsoverall, trots att lackerarna blev utsatta för allergi- eller cancerframkallande ämnen.

Många av företagen hanterade mycket frätande kemikalier, men nästan hälften hade otillräcklig ögonspolning. Även ventilationen fick mycket kritik.

– Det hänger på ledningen, det är den som har ansvaret, konstaterar Owe Sveider, som pekar på att man även fann en handfull föredömliga företag. Bland dem Holms Industrier i Motala som tillverkar redskap för lastmaskiner och traktorer. Företaget är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001.

– Det gör att vi nu har bra kontroll på vad som händer hela vägen, säger Ulf Dalvander, miljöansvarig. Det gäller inte bara färger utan även sådant som lysrör som samlas in och skickas iväg.

Målningen sker i en väl avgränsad och ventilerad del av verkstaden; det känns ingen särskild lukt i verkstaden. Inte utanför heller, där ventilationen mynnar ut.

– Sedan 1994 har vi sänkt utsläppen av lösningsmedel med 85 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.