Industriarbetarnas tidning

’Slå ihop svenska och finska Pappers’

11 november, 1999

Skrivet av

Fusionera finska och svenska Pappers! Det provokativa utspelet gör Pappers ordförande Sune Ekbåge i novembernumret av Dagens Arbete, som kommer ut i dag (991111) I samma nummer gör han i sin egen krönika tummen ner för alla tankar på att på hemmaplan avskaffa förbunden och ersätta dem med lokala storavdelningar inom LO.
– Jag ser det mer logiskt att finska och svenska Pappers fusioneras sig än att vi till exempel går samman med Industrifacket på hemmaplan. Om tio år har det troligen rivits så många broar i Norden att vi rent av är mogna för ett gemensamt nordiskt pappersarbetarförbund.

Perspektivet är en framtid där finsk och svensk skogsindustri visar allt större tendenser att växa samman. En bakgrund är fusionen mellan skogsjättarna Stora och Enso för något år sedan. En annan är SCA:s köp av aktier i Metsä Tissue nyligen.

Med en sån här utveckling måste samarbetet över gränserna stärkas menar Sune Ekbåge.

– Jag vill ha ett betydligt närmare samarbete mellan olika länders förbund om vi skall klara att hävda arbetstagarnas inflytande i koncerner som gör sig allt mer oberoende av nationsgränser.

I Stora Ensos fall gäller det Sverige och Finland.

– I framtiden vet vi inte vilka länder som kommer att ingå. Införandet av en gemensam valuta i elva av EUs medlemsländer driver fram ett närmare samarbete kring löneförhandlingar. Ett samarbete som liknar det som idag sker mellan industriförbunden i Sverige.

Debatten på hemmaplan om att avskaffa förbunden och låta alla vara medlemmar direkt i LO och där en LO-avdelning skulle ersätta de olika förbundens, avfärdar han helt.

– Det finns en hel del som förenar oss, såsom a-kassa, försäkringar och studier. Om detta var kärnan i den fackliga verksamheten kunde det ligga något i förslaget. Nu är det emellertid förhandlingar om löner och villkor, kampen om jobben och inflytande. Med det som utgångspunkt inser man lätt att det är omöjligt för några ombudsmän i en kommun att ge service till motsvarande 20 förbundsområden splittrade på ett antal branscher.

– Alla förändringar i den riktning som förespråkats i debatten skulle innebära en sämre service för Pappers medlemmar och en försvagning i de för vårt förbund centrala frågorna, säger Sune Ekbåge.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen