Industriarbetarnas tidning

Stora skillnader på nyårslön

9 november, 1999

Skrivet av ELIN BÄCKSTRÖM

Jobbar du på nyårsafton? Får du extra betalt eller hänvisar arbetsgivarna till avtalet?Det är stora skillnader, både inom och mellan olika branscher, på hur mycket arbetsgivarna är villiga att betala för att hålla produktionen igång under natten till nästa sekel.

SSAB gör skillnad på personal med ordinarie skift och personal som är extrainkallad. Medan de som är schemalagda mellan 22.00 och 06.00 inte får något mer än storhelgsersättning lockas extra arbetskraft med 1 000 kronor extra.

Inom Pappers är det inget av de företag som Dagens Arbete pratat med som ger någon bonuslön. Korsnäs pappersbruk lägger ner produktionen i ett dygn från klockan 14.00 på nyårsafton och Stora Enso i Nymölla stoppar mellan 18.00 och 09.00 På andra bruk rullar produktionen på som på vilken nyårsafton som helst.

Bland Metalls, Pappers, Grafikernas och Industrifackets medlemmar är det grafikerna som tjänar bäst på timmarna kring tolvslaget. Många dagstidningar som normalt inte kommer ut på nyårsdagen har bestämt sig för ett jubileumsnummer.
På Göteborgsposten får både tryckare och redaktionella grafiker, en kvarts månadslön plus 500 kronor för tiden 18.00-11.00.

PÅ DNEX-tryckeriet belönas arbetstiden 21.00-06.00 med 4 500 kronor plus tolv lediga så kallade ”röda timmar”. En röd timme är lika med en ledig timme en annan helgdag. Eskilstunakuriren är en av få landsortstidningar som kommer ut. Där ligger ett förslag på 3 000 kronor för max sex timmars arbetstid, men förhandlingarna pågår fortfarande.

Industrifackets arbetsplatser har den största spridningen. Astrazeneca betalar 5 000 extra till alla som stämplar in mellan klockan sex på nyårsaftonens morgon och midnatt på nyårsdagen. På Kubal i Sundsvall får de anställda en betald middag för två på restaurang.

Andra exempel:

Scanraff, Lysekil – ingen ledighet eller ersättning.

Sydsvenska Dagbladet, Malmö – 4 900 kronor för tryckeriet, 4 500 kronor för prepress.

Avesta Sheffield, Avesta – utöver skiftgångstillägget får schemalagda en middag för två på restaurang, icke schemalagda får en extra grundtimlön.

Modo, Iggesund – ingen bonuslön utöver storhelgstillägg, men företaget har lovat att ”göra något extra” för de som jobbar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.