Industriarbetarnas tidning

Trond får sparken igen

29 november, 1999

Skrivet av

Nu har Trond Nygårdsmoen åter fått sparken från Arvika Smide. Han fick uppsägningen i dag, måndag.

Denna gång sägs han inte upp på grund av arbetsbrist utan av personliga skäl. Trond Nygårdsmoen:

– En förman kom till mig och sa att jag skulle in till personalchefen, Jöhn Öhlin. Jag gick in till honom och där får jag veta att jag inte längre är önskvärd. Han sa att ”det är inte roligt det här men du måste faktiskt sluta, du passar inte in i gänget, du har fel attityd”.

– Det kom överraskande eftersom jag så sent som förra veckan fick ta del av en utbildningsplan. Jag trodde jag skulle få jobba kvar här i framtiden.

I stället blev måndagen hans sista arbetsdag på smedjan där han arbetat i 24 år. Nu får han full lön fram till den 13 juni.

Företaget har tidigare försökt att bli av med Nygårdsmoen och hotade till och med att lägga ner verksamheten. Men efter en förhandling kom metallavdelningen och företaget fram till att Nygårdsmoen trots allt fick vara kvar efter personalnerdragningarna.

Det som företaget reagerat på är ett papper som Trond Nygårdsmoen skrivit till förre klubbordföranden Lars Svenssons försvar. Svensson har tidigare sagts upp då personalstyrkan ska minska från 220 till 53 metallarbetare.

Under uppsägningstiden skulle Svensson fungera som metallavdelningens ombud på smedjan. Men det blev snabbt konflikt mellan företaget och Svensson, varför Metallavdelningen fann sig tvungna att återkalla Svensson som ombud.

Trond Nygårdsmoen gick då till försvar av den förre klubbordföranden och satte upp ett anslag med uppmaningen till metallarna att ge sitt stöd för Lars Svensson så att han skulle kunna fortsätta som avdelningsombud på arbetsplatsen.

– Det gillade inte företaget, de tyckte inte att jag kunde ta ställning för Lars. Och dessutom hade jag ingen rätt att sätta upp anslag eftersom de sa att jag saknade fackliga uppdrag. Vilket är lögn. Dels är jag fortfarande försäkringsansvarig på jobbet, dels är jag ledamot av Metalls avdelningsstyrelse i Arvika.

– Företaget hävdar också att jag lär ha hotat någon. I så fall får de ta fram vittnen.

· John Öhlin, personalchef, varför säger ni upp Trond Nygårdsmoen av personliga skäl?

– Ja, det är som du säger. Det är av personliga skäl. Mer vill jag inte säga i dag. Jag har inga andra kommentarer än att nu får det här ha sin gång.

· Vad menar du med det?

Vi får se vad Metall har för uppfattning.

Metalls ombudsman Kenneth Wåhlund:

– Vi ska träffa företaget i morgon tisdag och höra vad de säger. Jag tror att det blir en central förhandling den här gången.

Han beskriver läget på Arvika Smide som en arbetsplats med mycket oro inför de kommande uppsägningarna.

– Folk mår dåligt, både de som får behålla jobbet och de som tvingas sluta. Det är besvärligt.

Lars Svensson, den förre klubbordföranden protesterar i ett brev till Metall mot att han fråntogs uppdraget som avdelningsombud på smedjan. Han anser att avdelningen vikt sig för företaget.

På torsdag åker Metalls förbundssekreterare Ulla Lindqvist och förhandlingsombudsman Berndt Eriksson till Arvika för att träffa Lars Svensson och avdelningens ombudsmän.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.