Industriarbetarnas tidning

200 timmar kortare arbetstid

17 december, 1999

Skrivet av

En tvåskiftare på VCE i Eskilstuna kan få 200 timmar kortare arbetstid från och med nästa år. Detta om metallarna vid företaget röstar för förslaget till flexibla arbetstider.

Metallklubben och företaget är överens hur man kan variera arbetstiden efter orderingången. Företaget, som tillhör Volvo-koncernen, tillverkar anläggningsmaskiner. Precis som på de flesta andra industrier blir det allt snabbare kast mellan upp- och nergångar i efterfrågan.

Fram till tisdag röstar metallarbetarna om förslaget. Den modell som företaget och facket kommit överens om innebär att kompensationsledigheten räknas in i ordinarie arbetstid. För den som jobbar tvåskift innebär det att den schemalagda arbetstiden kortas med uppåt 110 timmar. Dessutom ersätts den schemalagda rasten av ett ”måltidsuppehåll”, vilket innebär att arbetstiden kortas ytterligare 90 timmar om året. Även dagtidarnas frukostrast ersätts med ”måltidsuppehåll”.

Det här innebär att tvåskiftaren inte börjar sina förmiddagsskift klockan 5 på morgonen som nu – utan klockan 6. Eftermiddagsskiften på fredagar slopas helt, då är man ledig. Treskiftaren som går ut söndag natt börjar två timmar senare, dagtidarna går hem en timme tidigare på fredagar och så vidare.

När orderingången ökar och företaget vill öka arbetstiden måste man varsla minst två veckor innan. För varje timme plustid man arbetar får man tillbaka 0,4 timmar i övertidsersättning. Var och en får en personlig tidbank på 40 timmar. Nära hälften av dem – 18 timmar – jobbar man ihop genom en inarbetning under året, de resterande 22 timmarna får man av företaget.

Om nu VCE:s metallare väljer att acceptera de nya flexibla arbetstiderna höjs lönerna med minst 210 kronor i månaden. Dessutom garanteras varje metallare att få minst 40 timmar i kompetensutveckling om året.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.