Industriarbetarnas tidning

Avesta: Stålbeslut dröjer

3 december, 1999

Skrivet av

Avesta eller Sheffield? Var ska nästa stora investering i kallvalsning göras? Det blev inget svar på den frågan när stålkoncernen Avesta Sheffields styrelse träffades på torsdagen (991202).

Styrelsen valde att skjuta på beslutet, något som kan tyda på att stålkoncernens majoritetsägare British Steel förbereder en eventuell försäljning av Avesta Sheffield.

Den rostfria stålindustrin i Europa surrar just nu av rykten. Finska Outokumpu lär vara intresserat av delar av Avesta Sheffield samtidigt som belgiska AL är till salu. Franska Usinor meddelade nyligen att man säljer en del av sin verksamhet till ett schweiziskt bolag. Men det kan lika gärna bli en affär med asiatiska partners – tillväxten på rostfritt väntas öka snabbt i Asien.

Även om efterfrågan på rostfritt ökar – tillväxten är två procentenheter snabbare än världsekonomin – så håller konkurrensen på att hårdna. Dels genom att företag som finska Outokumpu och spanska Acerinox nyligen gett sig in på den rostfria marknaden. Och dels genom att rostfritt mer och mer blir en billig volymvara där det gäller för företagen att spotta ur sig så många ton som möjligt.

Men det kan finnas andra skäl bakom att Avesta Sheffield inte tog något stort investeringsbeslut i går. Koncernens styrelseordförande John McDowell lämnar företaget vid årsskiftet och det kan därför vara motiverat att vänta med en så stor investering tills en ny ordförande tillträtt.
Den väntade investeringen är i miljardklassen och kommer att hamna i antingen Avesta eller Sheffield när kallvalsningen byggs ut. Ett beslut som är strategiskt viktigt för företaget.

Konkurrenterna har ett försprång på Avesta Sheffield såtillvida att konkurrenternas anläggningar är integrerade. Det vill säga: produktionen äger rum på ett och samma ställe. Men i Avesta Sheffields fall fraktas ämnen från Sheffield med båt och järnväg till Avesta för att varmvalsas – sedan skickas de tillbaka till Sheffield för att kallvalsas. Sånt tar naturligtvis tid och kostar pengar.

Det enda investeringsbeslut som togs i går gällde 315 miljoner kronor som satsas i anläggningarna i Nyby utanför Torshälla och i Sheffield. Detta för att ge snabbare flöde och ökad kapacitet inom tunnvalsat rostfritt stål.

Nyby kommer att få ett nytt skärverk. Dessutom ska glödgnings- och betningslinjen byggas ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.