Industriarbetarnas tidning

Fler nazister i Metall

10 december, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metalls avdelning i Örebro har begärt att två utpekade nazister utesluts ur förbundet. Men det är oklart vad förbundsstyrelsen beslutar. Åtminstone en av de utpekade nazisterna har delvis gjort avbön.
Direkt efter de fyra rikstidningarnas kartläggning av nazister och kriminella uteslöt Metall en medlem som också är aktiv i Nationalsocialistisk front, NSF, i Karlskrona. Avdelningen i Örebro har nu skickat en förfrågan till förbundsstyrelsen om att utesluta ytterligare två medlemmar som också pekas ut i tidningsartiklarna.

En av dem arbetar på ett mindre metallföretag, den andra på Ericsson i Kumla.

Om de båda medlemmarna utesluts eller inte är dock ännu oklart. Metalls informationschef Anders Ferbe anser inte att beslutet är lika enkelt som vid uteslutningen av Karlskrona-nazisten. Bland annat har en av de utpekade nazisterna i Örebro skickat med ett brev till fackklubben på Ericsson. Där protesterar han mot tidningarnas utpekande av honom som nazist. Brevet kommer att vara med i förbundsstyrelsens bedömning av ärendet den 16 december. Innan dess hoppas Metalls informationschef också hinna träffa de båda utpekade medlemmarna.

– Vi prövar varje enskilt fall. Vid den första uteslutningen var det inga problem, eftersom han hade en ledande position och inte ville göra någon form av avbön. Här kan det vara svårare, åtminstone i fallet med medlemmen som skrivit de här breven.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.