Industriarbetarnas tidning

Isocyanater i tryckfärger

21 december, 1999

Isocyanater har hittas i två UV-färger. Trots att färgernas produktblad inget säger.

– Det är upprörande att man inte varnar för så farliga ämnen, säger Sigurd Holmqvist i Grafiska Fackförbundets miljögrupp.

Upptäckten gjordes på sektionen för klinisk kemi vid Lunds universitet, dit Sigurd Holmqvist skickade proverna:

– Vi hittade sammanlagt fem olika isocyanater, bland annat en som är cancerklassad, säger docent Marianne Dalene.

Borde inte denna information ha funnits på burkar och produktblad?

– Jovisst. Isocyanater kan ju påverka hälsan allvarligt om man har otur. Men det är tyvärr inte ovanligt att varningar för isocyanater saknas.

Isocyanater är kraftigt allergiframkallande och kan bland annat orsaka astma och andra luftvägsbesvär. En del isocyanater misstänks orsaka cancer. Upptäckten innebär därför att alla grafiker som arbetar med UV-färger nu måste se över sin arbetsmiljö.

För Sven Widéen kan det innebära att han äntligen får sina luftvägsproblem erkända som arbetsskada. UV-färgerna analyserades nämligen för att få en förklaring till varför han för två år sedan tvingades sluta sitt arbete på Nordvalls tryckeri i Sjöbo.

– Jag blev hela tiden så fruktansvärt trött och hade andningsbesvär. Jag bytte avdelning flera gånger. Men det hjälpte inte.

Sven slutade. Och hade turen att så småningom få nytt jobb, som skolvaktmästare fyra dagar i veckan. Där tjänar han 11 400 kronor i månaden och har dessutom a-kassa för deltidsarbetslöshet. Som grafiker hade Sven 18 300 i månaden när han slutade. Därför vill Sven ha livränta. Han är heller inte återställd:

– Jag mår bättre. Men det räcker med en promenad på fem hundra meter för att jag skall bli trött. Det blir så att jag hela tiden skjuter upp saker så länge det är möjligt för att jag blir så trött.

Försäkringskassan avvisade först hans krav. Sven vände sig då till Sigurd Holmqvist, regionalt skyddsombud. Hans misstankar riktades mot färgerna. Med hjälp av LO-TCO Rättsskydd har beslutet sedan överklagats. Upptäckten av isocyanaterna i färgen innebär att frågan kommit i ett nytt läge.

– Han har symptom som liknar isocyanatastma. Kan man nu visa att han utsatts för isocyanater så är det nya och tunga bevis, säger Stig Jansson på LO-TCO Rättskydd som driver Svens krav.

Sven arbetade större delen av sina elva år på Nordvalls vid en speciell press. Där har man nyligen mätt upp 230 graders värme vid tryckning. Isocyanater kan frigöras redan vid 150 grader. Dock har man ännu inte mätt om isocyanater frigörs i denna press. Men där – och vid de andra tryckpressarna på Nordvalls – finns alltså risken, vilket oroar de 60 grafiker som nu arbetar på Nordvalls.

– Det är ju många här som undrar vad de egentligen utsätts för i sitt jobb, säger klubbordföranden Jörgen Nilsson. Han understryker samtidigt att arbetsgivaren gjort vad man kunnat.

– Nordvalls är lika krävande som vi när det gäller miljökrav.

Nordvalls har beslutat att själva låta undersöka fler färger man använder. Företaget köpte förra året cirka nio ton färg och miljöchefen Stefan Jönsson är kritisk:

– Vad hjälper det att vi gör vad vi kan för arbetsmiljön om inte informationen från leverantören är korrekt? Vi har naturligtvis förutsatt att man talar om allt som är viktigt att veta om de varor vi köper in.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.