Industriarbetarnas tidning

JämO vill hjälpa föräldrar

21 december, 1999

Män och kvinnor som har små barn riskerar att missgynnas i arbetslivet, menar jämställdhetsombudsmannen (JämO). JämO vill därför att lagen utökas med en regel mot diskriminering som har samband med föräldraansvar.
Förslaget finns med i JämOs remissvar till den statliga utredningen om jämställdhetslagen.

Bakgrunden till JämOs förslag är bland annat den enkätundersökning som skickades ut till fackliga organisationer för ungefär ett år sedan. Undersökningen visar att det förekommer diskriminering runt föräldraledighet och graviditet.

Kvinnor blir omplacerade till sämre jobb när de berättar att de väntar barn. De stöter på motstånd när de vill utnyttja sin lagliga rätt att gå ned i arbetstid när de kommer tillbaka efter barnledigheten och de halkar efter lönemässigt.

JämO menar också att en lagändring kan behövas för att ge kvinnor i ”barnafödande ålder” ett skydd mot särbehandling. Det handlar också om småbarnsföräldrars chanser att få ett arbete eller en befordran i jämförelse med arbetssökande och anställda som inte har något föräldraansvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.